StoryEditor

Opozícia má podpisy na mimoriadnu schôdzu. Fico vie, že čas na piedestáli sa kráti, tvrdí Matovič

27.11.2019, 08:55
Autor:
TASRTASRredred
Opozičným poslancom prekáža presunutie viac ako polovice návrhov zákonov predložených na aktuálnu schôdzu parlamentu.

Opozičné strany vyzbierali 50 podpisov na zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady pre odsunutie viacerých návrhov zákonov.

O presunutí viac ako polovice návrhov zákonov predložených na aktuálnu schôdzu parlamentu rozhodli poslanci v utorok hlasovaním v pléne.

​Ide o poslanecké návrhy, ktoré sú väčšinou v prvom čítaní. Procedurálny návrh predložil poslanec Robert Fico. Odôvodnil ho potrebou rozsiahlejšej diskusie k schvaľovaniu štátneho rozpočtu na budúci rok.

Opoziční politici zdôraznili potrebu prerokovania návrhov zákonov, tvrdia, že je to ich ústavné právo.

"Je to znakom toho, že aj mocný človek ako Fico vie, že čas, kedy si užíval na piedestáli, sa kráti," hovorí líder OĽaNO Igor Matovič. 

Dodal, že Fico chcel návrhom ukázať, že má nad opozíciou moc. 

Matovič uviedol, že za vlády Ivety Radičovej síce tiež presunuli zákony tesne pred koncom volebného obdobia, ale vtedy podľa neho presunuli všetky návrhy, čiže opozičné, ale aj koaličné návrhy. Dnes je podľa neho situácia iná.

Ak koalícia odmietne otvoriť mimoriadnu schôdzu na prerokovanie ich predložených návrhov, budú sa snažiť podľa Matoviča vyvodzovať zodpovednosť voči premiérovi a podpredsedovi Smeru Petrovi Pellegrinimu.

Podľa poslanca za SaS Karola Galeka by na mimoriadnej schôdzi chceli prerokovať všetky zákony, ktoré boli presunuté. Keďže neplatí koaličná zmluva, Galek si myslí, že opozičné návrhy mohli mať šancu prejsť do druhého čítania.

"Rokovací poriadok nám nezakazuje, aby sme na poslednú schôdzu priniesli zákony," povedal predseda poslaneckého klubu OĽaNO Eduard Heger. Ak zákony prejdú do druhého čítania, nič nebráni predsedovi parlamentu zvolať ďalšiu schôdzu, aby sa mohli prerokovať, dodal Heger.

01 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 02 - Modified: 2024-04-16 19:03:09 - Feat.: - Title: Koaličný valec. Opozícia kritizuje odvolanie Jána Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady 03 - Modified: 2024-04-15 13:11:49 - Feat.: - Title: Príspevok na opatrovanie detí s ŤZP by sa mohol zvýšiť zo 100 na 300 eur, navrhuje opozícia v parlamente 04 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 05 - Modified: 2024-04-07 14:08:27 - Feat.: - Title: Pôjde v Radičovej šľapajách alebo povedie nové SDK? Korčoka lákajú viaceré strany
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 09:43