StoryEditor

Čína reaguje na Čaputovú. Bráni sa kritike za porušovanie ľudských práv

11.07.2019, 15:33
Autor:
TASRTASR
Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová vyjadrila obavy zo zhoršujúcej sa situácie v oblasti ochrany ľudských práv v Číne.

Čína sa vo štvrtok bránila voči kritike zo strany Slovenska a Británie, čo sa týka dodržiavania ľudských práv. Informovala o tom agentúra AFP.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová vyjadrila obavy zo zhoršujúcej sa situácie v oblasti ochrany ľudských práv v Číne na stredajšom stretnutí s ministrom zahraničných vecí Čínskej ľudovej republiky Wang Im. Britský minister zahraničných vecí Jeremy Hunt upozornil na väznenie aktivistov a uviedol, že krajiny, ktoré zneužívajú novinárov, by mali zaplatiť "diplomatickú cenu".

​"Obrovský pokrok"

Hovorca čínskeho rezortu diplomacie Keng Šuang upozornil, že Hunt, ktorý sa chce stať premiérom, by nemal "využívať Čínu" na získavanie voličských hlasov. Poznamenal tiež, že minister Wang I hovoril na stretnutí s Čaputovou o "obrovskom pokroku", čo sa týka politík v oblasti ľudských práv, etnických menšín a náboženstva.

Keng Šuang sa tiež vyjadril k otvorenému listu, ktorý veľvyslanci 22 členských krajín OSN napísali v stredu vysokej komisárke OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletovej, ako aj Rade OSN pre ľudské práva (UNHRC), a v ktorom odsúdili útlak Ujgurov zo strany čínskej vlády. List podľa hovorcu čínskeho ministerstva zahraničných vecí "útočí, očierňuje a neoprávnene obviňuje Čínu".

"Je to verejné politizovanie otázok ľudských práv a bezdôvodne zasahuje do vnútorných záležitostí Číny," uviedol Keng na pravidelnom brífingu pre médiá.

Čína odmieta obvinenia

Signatármi listu, v ktorom podpísané krajiny vyjadrili znepokojenie nad "overenými správami o neoprávnenom zadržiavaní, sledovaní a reštrikciách namierených prevažne proti Ujgurom a iným menšinám v (autonómnej oblasti) Sin-ťiang", sú okrem iných aj Austrália, Británia, Kanada, Francúzsko, Nemecko a Japonsko.

Podľa odhadov OSN sa v internačných táboroch v Číne v súčasnosti nachádza približne milión Ujgurov a príslušníkov ďalších turkotatárskych menšín. Osoby, ktoré tieto tábory zažili, vydávajú svedectvá o mučení, podvýžive a bití väzňov.

Čína podobné obvinenia odmieta a tvrdí, že ide o strediská odborného vzdelávania, kam sú moslimskí Ujguri posielaní na politickú a pracovnú prevýchovu. Ich internáciou chce Peking, ako tvrdí, bojovať proti šíreniu extrémistickej ideológie, terorizmu a separatizmu. Ujguri sú početné turkotatárske, prevažne moslimské etnikum žijúce v autonómnej oblasti Sin-ťiang na západe Číny.

Sekcia Globálne vznikla v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.

01 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 02 - Modified: 2024-04-19 09:24:29 - Feat.: - Title: Omán odsudzuje útoky na Irán, Čína nesúhlasí so stupňovaním napätia 03 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma 04 - Modified: 2024-04-18 07:37:16 - Feat.: - Title: Čína a Indonézia by podporili plné členstvo Palestíny v OSN 05 - Modified: 2024-04-18 04:56:52 - Feat.: - Title: Šéf NASA varuje pred čínskou vojenskou prítomnosťou vo vesmíre
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 18:17