StoryEditor

Podľa Budaja omikron nezahltí nemocnice. Pellegrini vidí pripravenosť voči vírusu v zásobách liečiv na covid

09.01.2022, 14:10
Autor:
TASRTASR
Minister životného prostredia tvrdí, že kritériom nového COVID automatu má byť preplnenosť nemocníc. Podľa predsedu strany Hlas-SD sa má vláda zaoberať ľuďmi, ktorí očkovaní nie sú a zaočkovať sa ani nechcú.

Vláda bude budúci týždeň v stredu (12. januára) dosť zásadne rokovať o COVID automate, povedal v nedeľnej diskusnej relácii Televízie Markíza Na telo minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO). Poznamenal, že kritériom nového COVID automatu bude preplnenosť nemocníc.

"Omikron zvýši počty chorých, ale nebude zvyšovať natoľko počty zomierajúcich ani zahltenie nemocníc," povedal Budaj.

Nový variant sa ešte len ukáže 

Nezaradený poslanec Národnej rady a predseda mimoparlamentnej strany Hlas-SD Peter Pellegrini poznamenal, že krajina má byť zásobená dostatočným počtom liečiv na ochorenie COVID-19, ktoré zmierňujú prípadný ťažký priebeh ochorenia, a ľudia by tak nemuseli končiť v nemocniciach.

"Od zajtra sú otvorené školy, začne byť pre zaočkovaných alebo prekonaných otvorený svet. Pre týchto ľudí sa de facto vlna pandémie bude končiť," vyhlásil Budaj. Variant omikron sa podľa neho ešte ukáže a vláda musí byť pripravená pružne reagovať.

​Podľa Pellegriniho sa má začať zaoberať aj tým, ako budú žiť ľudia, ktorí nie sú zaočkovaní a ani sa očkovať nechcú.

Diskutujúci sa dotkli aj témy obrannej zmluvy medzi Slovenskom a USA. Budaj ju označil za výhodnú s tým, že Slovensko sa vďaka tomu stane ešte pevnejšou súčasťou obranného systému NATO. Ide podľa neho o verejný záujem. "Hlas-SD zmluvu v takomto znení nepodporí," uviedol Pellegrini.

Hlas stojí za Žilinkovým rozhodnutím 

Minister životného prostredia tvrdí, že Rusko predstavuje v súčasnosti rizikovú krajinu a generálny prokurátor Maroš Žilinka sa ide podľa neho stretnúť s ľuďmi, ktorí sú na sankčnom zozname. Pellegrini poznamenal, že Žilinka ide na oslavy 300. výročia generálnej prokuratúry do Ruska, nie na oslavy konkrétnej osoby.

"Ja si myslím, že robíme z toho väčšiu vedu, ako je," povedal. Ak bude vláda chcieť odvolať generálneho prokurátora, Pellegrini to bude považovať za politizáciu. Žilinka si podľa neho robí svoju prácu veľmi dobre.

​Predseda Hlasu-SD povedal, že budú žiadať prezidentku, aby zmluvu o obrannej spolupráci medzi Slovenskom a USA dala na Ústavný súd. "Ukazuje sa, že budeme mať ďalšiu petičnú akciu o predčasných voľbách, kam sa vloží otázka aj o vojenských základniach," povedal Pellegrini s tým, že ak budú v tomto referende aj otázky o základniach, tak navrhuje, aby sa tam pripojili i sociálne otázky.

Tvrdí, že by mohlo ísť napríklad o to, aby vláda mohla zmraziť alebo vyhlásiť moratórium na rast cien pre domácnosti v krízovej situácii.

Obidvaja diskutujúci si nemyslia, že by hnutie Sme rodina odišlo z vládnej koalície. Budaj si myslí, že Zuzana Čaputová ohlási svoju opätovnú kandidatúru na funkciu prezidentky. "Neviem, či to urobí už tento rok," povedal Pellegrini.

Zároveň sa obaja zhodli, že líder Smeru-SD Robert Fico nebude kandidovať za prezidenta.

01 - Modified: 2021-12-27 14:44:08 - Feat.: 0 - Title: Politiku robí Matovič, Heger je len komentátorom. Pellegrini je v parlamente zablokovaný, hodnotí politológ 02 - Modified: 2022-01-05 12:31:04 - Feat.: 0 - Title: Hlas odmieta obrannú dohodu s USA. Nesmie byť v rozpore s postojmi obyvateľov, tvrdí Pellegrini 03 - Modified: 2022-01-07 17:08:00 - Feat.: 0 - Title: Televíznym diskutérom roka 2021 je Pellegrini, najčastejšie diskutoval s Kollárom 04 - Modified: 2022-01-08 11:56:51 - Feat.: 0 - Title: Pellegriniho poslanec reaguje na iniciatívu Smeru. Nemyslí si, že by sa malo ku každej veci konať referendum
01 - Modified: 2024-04-19 15:30:00 - Feat.: - Title: Hviezdny zámer Šimkovičovej: Bude z dupnutia Hlasu nakoniec len vírenie prachu? 02 - Modified: 2024-04-16 07:53:30 - Feat.: - Title: Prieskum: Najdôveryhodnejším politikom je Pellegrini, porazil aj Čaputovú. Najmenej ľudí verí Matovičovi 03 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 04 - Modified: 2024-04-15 15:25:58 - Feat.: - Title: Bugár v HNtelevízii: Korčok si to u Maďarov pokazil dávno pred voľbami. Stačiť mohlo jedno vyjadrenie starostu 05 - Modified: 2024-04-14 08:10:34 - Feat.: - Title: Som hlboko znepokojený, reaguje Pellegrini na iránsky útok na Izrael. Chce hľadať mierové riešenie
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 18:09