StoryEditor

Pospolitosť zaujíma už aj poslancov

31.08.2005, 00:00
Ministerstvo vnútra by malo preveriť činnosť Slovenskej pospolitosti - Národnej strany (SP-NS). Zhodujú sa na tom viacerí politici. Poslanec Gábor Gál (SMK) v tomto smere už interpeloval ministra vnútra Vladimíra Palka a generálneho prokurátora Dobroslava Trnku.

Ministerstvo vnútra by malo preveriť činnosť Slovenskej pospolitosti - Národnej strany (SP-NS). Zhodujú sa na tom viacerí politici. Poslanec Gábor Gál (SMK) v tomto smere už interpeloval ministra vnútra Vladimíra Palka a generálneho prokurátora Dobroslava Trnku. "Očakávam, že sa to skončí nielen zrušením strany, ale aj vyvodením trestnoprávnej zodpovednosti," avizuje Gál. Je presvedčený, že pospolitosť hneď viackrát porušila Trestný zákon. "Práve v takýchto prípadoch by rezort mal zhodnotiť samotné pôsobenie strany," tvrdí aj predseda brannobezpečnostného výboru NR SR Robert Kaliňák (Smer-SD). Podpredseda výboru Roman Vavrík (SDKÚ) upozorňuje: okolnosti nedeľného "fakľového" pochodu vo Zvolene by mali preskúmať policajní analytici.
Zrušenie SP-NS už pred vyše mesiacom žiadalo aj občianske združenie Ľudia proti rasizmu (ĽPR). "Nemôžu mať miesto na slovenskej politickej scéne," tvrdí šéf združenia Daniel Milo. Pospolitosť podľa neho znevažovala obete boja proti fašizmu a označila SNP za "boľševický puč". "To všetko jednoznačne dokazuje smerovanie tejto strany ako extrémne nacionalistického, xenofóbneho zoskupenia". Viacerí odborníci už v minulosti upozorňovali, že tzv. ľudový program pospolitosti vychádza z ústavy tzv. vojnového slovenského štátu. "Hlásime sa ku všetkému, čo je dobré pre slovenský národ. Netrpíme žiadnym falošným komplexom viny, ktorý sa v ňom snažia šíriť sionisti a ich prisluhovači," reagoval pre HN vodca pospolitosti Marián Kotleba.
Podnetom ĽPR sa zaoberá generálny prokurátor. "Požiadal ministerstvo vnútra o predloženie registračného spisu, ktorým bola spomínaná strana povolená," uviedla hovorkyňa generálnej prokuratúry Jana Tökölyová. Práve ministerstvo vnútra pospolitosť zaregistrovalo na základe stanov. "Ak by sa v ich programových cieľoch predložených pri registrácii uvádzali rovnaké tézy ako v ľudovom programe, k registrácii by vôbec nedošlo," tvrdí Alena Koišová z ministerstva. Strana by mohla byť zrušená, ak by sa preukázalo, že jej cieľom je odstránenie demokratických základov štátu či smerovanie k potlačeniu rovnoprávnosti občanov. "Aj keď ideová profilácia pospolitosti vyvoláva v tomto smere mnohé pochybnosti, v tomto štádiu považujem výrazne prejavený nesúhlas širokej verejnosti za vhodnejší nástroj - ako priamo štátnu mocenskú represiu," hovorí ústavný právnik Radoslav Procházka.
Slovenská pospolitosť chce vstúpiť aj na politickú scénu. Na budúci rok postaví svojich kandidátov do komunálnych volieb. Snem strany rozhodne, či bude kandidovať aj v parlamentných voľbách. "Je takmer vylúčené, aby získali čo i len jedno percento preferencií," avizuje sociológ Pavel Haulík.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
01. júl 2024 12:37