StoryEditor

Róbert Gula: Z rok na rok je to horšie

09.10.2006, 00:00

Ako sa vám darí uspokojiť záujem študentov o ubytovanie?
- Z roka na rok je to horšie. Vysoké školy prijímajú každoročne čoraz viac študentov, ubytovacie kapacity však primerane k tomu nerastú. Tento problém sa netýka len Bratislavy, ale aj ostatných regiónov.
Koľko študentov nedostane internát?
- Zatiaľ máme 1 500 nevybavených žiadostí. Niektorí študenti si však dali viacero prihlášok, niektorí sa napokon neubytujú. Napokon sa nám podarí uspokojiť asi 75 percent záujemcov.
Nie je riešením postaviť nový internát?
- Nemáme vlastné zdroje. Na výstavbu potrebného objektu by sme potrebovali od 30 do 50 miliónov korún. Potrebovali by sme jednu nízkonákladovú budovu s jedným vstupom pre 700 až tisíc ľudí.
Neuvažovali ste o tom, že oslovíte súkromný sektor?
- Finančná pomoc zo súkromnej sféry predstavuje jednu z možností. Šancu získať peniaze z eurofondov vzhľadom na to, že pre bratislavský región platia určité obmedzenia, nevidím. Čo sa týka dotácie z ministerstva školstva, netreba zabúdať, že vlastníkom internátov sú od roku 2003 vysoké školy. Tie však peniaze nazvyš nemajú. Nie je preto vylúčené, že v budúcnosti bude ubytovacie a ďalšie služby pre vysokoškolákov zabezpečovať súkromná spoločnosť. Znamenalo by to však zvýšenie cien.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. jún 2024 14:22