Mikuláš DzurindaPavol Funtál
StoryEditor

Dzurinda: Fico možno u prezidenta pôsobil arogantne, ale ja ho poznám, bolo mu ťažko

18.03.2018, 16:28
Autor:
klkl
Bývalý slovenský premiér nešetril kritikou na vládnu moc, správne sa podľa neho nespráva ani opozícia.

Bývalý slovenský dvojnásobný premiér Mikuláš Dzurinda vystúpil v diskusnej relácii Českej televízie Otázky Václava Moravce, kde sa vyjadroval k aktuálnej politickej situácii. Kritikou nešetril k súčasnej vládnej garnitúre, tvrdé slová mal však aj voči opozícii.

Dzurinda priznal, že po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej nečakal až také otrasy, aké prišli. Nie je z toho však ani prekvapený. "Sloganom súčasného vládnutia sa stalo "Skutok sa nestal" a pri tom sa stalo toľko do očí bijúcich skutkov, že ľudia toho majú dosť. Ten výbuch je spontánny, je úžasný," povedal bývalý premiér.

Bývalý šéf SDKú dostal od moderátora aj otázku, čo hovorí na to, že Robert Fico vytiahol Georga Sorosa. Dzurinda sa pri tejto otázke začal nahlas smiať. "Kedže ho (Roberta Fica, pozn. red.) poznám 25-30 rokov, tak ma to neprekvapuje, jeho manévrovací priestor sa zužuje. Ja ho veľmi dobre poznám. On veľmi dobre vie, že ho považujem za oportunistu, kadiaľ vietor, tadiaľ plášť," povedal následne Dzurinda a dodal, že ho to, že Fico siahol v takejto situácii po Sorosovi ani neprekvapuje.

Kritika opozície

Dzurinda však skritizoval aj slovenskú opozíciu. Tá podľa neho "zatiaľ viacej spí ako činí." Zároveň pridal aj dva návrhy, ktoré by mala podľa neho opozícia okamžite zrealizovať. Opozícia by podľa neho mala okamžite "prísť s novelou zákona ako novým spôsobom zvoliť policajného prezidenta, aby bol dôveryhodný, aby bol ten proces transparentný, aby naozaj občania mohli mať vysoký stupeň dôvery, že polícia bude nezávislá." 

Druhým krokom, na ktorý by mala opozícia podľa Dzurindu tlačiť, je zostavenie parlamentnej vyšetrovacej komisie, ktorá by sa zamerala na vyšetrovanie vraždy novinára. Tento krok je podľa bývalého premiéra natoľko nevyhnutný, "že zriadenie tejto komisie si žiada aj samostatný zákon, ak taký neexistuje." 

Opozícia by sa podľa neho nemala len nečinne prizerať, a mala by "vystaviť vládu Roberta Fica, lebo to bude naďalej vláda Roberta Fica, takému tlaku, aby hlasovala za takéto zákony."

Kiska má silu slova

Dzurinda kritizoval aj postup prezidenta Kisku. Na jednej strane pochválil krok zo 4. marca, kedy dal vo svojom prejave prezident jasné požiadavky, následne sa podľa neho však unáhlil. Už len krok, že prijal Petra Pellegriniho ešte pred tým, ako Fico podal demisiu "nebol štandardný. Tam mal pán prezident veľký manévrovací priestor. Dnes sa mu ten priestor veľmi zúžil."

Bývalý premiér však apeluje na to, že prezident nemá veľké právomoci v činoch, ale "má veľkú silu vo svojom slove."

Podľa Dzurindu sa v tejto chvíli nenájde 90 hlasov poslancov potrebných na skrátenie volebného obdobia. "Aj preto, že poslanci za koaličné strany, ktoré v národnej rade teraz sedia, majú pocit, že premiér urobil podstatné veci."

Ja Fica poznám

Dzurinda však apeloval na to, že Fico neodchádza ako víťaz, nie je to ani politické gesto. "Robert Fico u pána prezidenta pôsobil suverénne, možno až arogantne, ale pán Moravec, ja viem veľmi dobre, že mu bolo ťažko. Ja ho poznám, bolo mu ťažko. To nie je len tak. A neodchádza ako politické gesto," povedal Dzurinda.

Podľa neho je teraz ten moment, kedy môže opozícia tlačiť aj na koaličných poslancov, najmä z klubu Mosta-Híd, aby schvaľovali prospešné novely. "Nechce sa mi veriť, že Béla Bugár môže odmietať novelu zákona napríklad ako nanovo kreovať prezidenta policajného zboru. No nech skúsi!

Viete si predstaviť ten výbuch opäť na uliciach? Takto treba na tú slušnejšiu časť poslancov vládnej koalície tlačiť, aby buď sme kultivovali politický priestor krokmi drobnými, ale nesmierne dôležitými, alebo na strane druhej prispievali k nárastu spoločenského tlaku možno aj na predčasné voľby."

Asi sme mali málo času

Moderátor Václav Moravec pripomenul, že práve Dzurinda bol ten, ktorý nastúpil ako nádej po Mečiarovi, nie všetko sa mu však podarilo zrealizovať. "Nevládal som urobiť všetko. Mnohé veci sme urobili. Vyzerá to tak, že sme mali málo času," priznal Dzurinda.

Ten ďalej povedal, že politici nejdú do politiky zo zištných dôvodov len na východe, ale také prípady poznajú aj na západe. Rozdiel je však v tom, ako sa k tomu politici postavia. 

"Čo je rozdielne je miera toho prepojenia a konzekvencie, ktoré vyvodím ako politik, keď ma verejnosť načape. Je hanebné, ako sa vládna moc správa. Nikto nie je svätý, ale treba mať mieru a treba sa snažiť problémy zmenšovať. Možno sme mali málo času od toho 89," uzavrel dvojnásobný slovenský premiér.

01 - Modified: 2024-03-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Je moratórium len fiktívne? Sú miesta, kde nemá moc 02 - Modified: 2024-03-15 11:21:54 - Feat.: - Title: Slovenská televízia bojuje o verejnoprávnosť už od Mečiara. Šimkovičová novelou zavádza starý systém 03 - Modified: 2024-03-01 10:49:58 - Feat.: - Title: Nezastavilo ich ani volebné fiasko. Dzurindovci vravia, že sú v dobrej kondícii a naberajú nových členov 04 - Modified: 2024-02-09 21:17:34 - Feat.: - Title: Dzurinda: Fico nemá voči opozícii rešpekt, je to ich chyba. Koalícia aspoň nateraz nepochybne oslavuje 05 - Modified: 2024-01-30 16:50:31 - Feat.: - Title: Po voľbách je späť. Dzurinda sa najnovšie stal členom pracovnej skupiny pre bezpečnostnú architektúru Európy
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 13:22