StoryEditor

Slováci vidia ružovú budúcnosť

04.04.2007, 00:00
Slováci sú spokojní so svojou ekonomickou situáciou a ružové sú aj ich vyhliadky do budúcnosti. "Sú to najlepšie výsledky od roku 2001 a čakám, že v ďalších rokoch o pár percent ešte porastú," tvrdí sociológ Martin Slosiarik.

Slováci sú spokojní so svojou ekonomickou situáciou a ružové sú aj ich vyhliadky do budúcnosti. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus. "Sú to najlepšie výsledky od roku 2001 a čakám, že v ďalších rokoch o pár percent ešte porastú," tvrdí sociológ Martin Slosiarik. Keď vlani považoval svoju ekonomickú situáciu za dobrú každý desiaty Slovák, tento rok je to už každý štvrtý.
Pod rastúci optimizmus Slovákov sa podľa Slosiarika podpísali dve odlišné skupiny. "Priaznivci bývalej vlády berú do úvahy uskutočnené reformy, priaznivci Ficovej vlády pripisujú príchod investorov, rast pracovných miest a ekonomiky súčasnej vláde."
Spokojnosť ľudí ovplyvní podľa neho aj ďalšie plány domácností. Pozitívne očakávania sa odrazia na väčšej spotrebe - dovolenky, nákupy. "Je to pozitívna správa pre obchodníkov, ľudia budú dávať viac na konzum."
Slováci sú dokonca optimistickejší ako obyvatelia okolitých krajín. Hoci Česi vnímajú svoju životnú úroveň pozitívnejšie, ich očakávania do budúcnosti už také dobré nie sú. Podľa analytika môže ísť o to, že Slovensko žne ovocie reforiem, ktoré ČR možno ešte len čakajú. V Maďarsku zrejme aj v dôsledku problémov vo verejných financiách a potrebe reforiem, ktoré priznal premiér Ferenc Gyurcsány, vládne napätie a pesimizmus. "Stačí pár kilometrov a situácia je úplne iná, hoci ide o úplne porovnateľnú krajinu s porovnateľnou životnou úrovňou."

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
01. júl 2024 04:38