StoryEditor

Ak nemáte doklad, stačiť bude svedok

24.11.2005, 23:00

Slováci a cudzinci, ktorí majú u nás trvalý pobyt, budú zajtra voliť svojich krajských zástupcov. Regionálne voľby potrvajú iba jeden deň. Volebné miestnosti obce otvoria v sobotu o 7.00 hod., voliť sa bude do 22.00 hod. Ak vám práve vypršala platnosť občianskeho preukazu, o svoje volebné právo neprídete. Dokonca nepotrebujete ani žiadny iný doklad. "Stačí, ak takéhoto voliča niekto z okrskovej volebnej komisie pozná," povedala pre HN predsedníčka Ústrednej volebnej komisie Edita Orbanová. Môže sa však stať, že totožnosť voliča nebude vedieť potvrdiť ani žiadny člen komisie. Ani to nemusí byť problém. "V takom prípade by si volič mal so sebou priviesť dvoch svedkov, ktorých niekto z komisie pozná. Tí potvrdia jeho identitu," dodáva Orbanová. Občanom, ktorí nemajú preukaz, napriek tomu odporúča, aby si od svojej obce pred voľbami vyžiadali potvrdenie o trvalom pobyte.
Po preukázaní totožnosti volič dostane od komisie prázdnu obálku s pečiatkou obce, mesta alebo mestskej časti a dva hlasovacie lístky - jeden pre voľby predsedu samosprávneho kraja, druhý pre voľbu poslancov krajského zastupiteľstva. Ak sa pri krúžkovaní pomýlite, komisia vám vydá nové hlasovacie lístky. Po vyplnení lístkov ("za plentou") ich volič vloží do obálky a vhodí do volebnej schránky. Volič, ktorý pre zdravotné postihnutie nemôže čítať alebo písať, môže o pomoc pri úprave hlasovacieho lístka požiadať iného voliča. Ten mu môže pomôcť aj pri vhadzovaní obálky do urny. "Takúto pomoc však nemôže voličovi poskytnúť člen okrskovej volebnej komisie," upozorňuje Orbanová. Ak volič kvôli chorobe nemôže prísť priamo do volebnej miestnosti, má právo požiadať, aby s prenosnou volebnou schránkou prišli za ním domov.
Na rozdiel od parlamentných volieb nie je možné voliť mimo miesta svojho trvalého bydliska. Voličské preukazy v prípade volieb do VÚC neexistujú.

Ako sa bude krúžkovať
- Hlasovací lístok pre voľby predsedu VÚC: volič môže zakrúžkovať poradové číslo iba jedného kandidáta.
- Hlasovací lístok pre voľby poslancov zastupiteľstva: volič môže zakrúžkovať najviac toľko poradových čísel, koľko poslancov má byť v príslušnom volebnom obvode zvolených (počet poslancov, ktorý sa v danom obvode volí, je uvedený na hlasovacom lístku).

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
29. september 2024 02:16