StoryEditor

Ministerstvá ovládnu zaujímaví ľudia

Kandidátka ĽS-HZDS na štátnu tajomníčku ministerstva zahraničných vecí Diana Štrofová má s diplomaciou svoje skúsenosti. Exmanžela chcela previezť cez hranice v pruhu určenom pre diplomatické vozidlá.

Neúspešní, ale aj veľmi úspešní podnikatelia. Ľudia, ktorých mená boli spájané s predstaviteľmi podsvetia, ale aj zaujímavými podnikateľskými partnermi. Aj takúto minulosť majú niektorí zo štátnych tajomníkov, ktorých dnes vymenuje vláda. Minimálne tri kreslá by pritom mali aj po dnešku ostať neobsadené. Šéf ĽS-HZDS Vladimír Mečiar už avizoval, že v dvoch prípadoch majú "pochybnosti", ktoré chcú vyriešiť do piatka. Aj jeden štátny tajomník zo SNS by mal nastúpiť neskôr - koncom septembra.
Štátnym tajomníkom za Smer na ministerstve vnútra sa stane poslanec Jozef Buček. Pôsobil vo viacerých firmách, viaceré sú v likvidácii. Bol generálnym riaditeľom spoločnosti UNIKO, kde pôsobil niekoľko rokov spolu s Milošom Žiakom a Petrom Lukešom. Ich mená sa v minulosti objavili v zozname údajných členov skupinky, ktorá podľa expremiéra Mikuláša Dzurindu škodila štátu a manipulovala tendre na miliardové verejné zákazky. Generálny prokurátor neskôr vyhlásil, že "Dzurindova" skupinka neexistuje. Podpredseda Smeru Dušan Čaplovič v Bučekových aktivitách nevidí problém. "Na päťapolmiliónovom Slovensku je každý s každým rodina. Vyvodzovať súdy z toho, s kým bol niekto vo firme, je zbytočné." Podľa hovorkyne vlády a Smeru Silvie Glendovej spĺňa Buček všetky predpoklady, aby mohol byť vymenovaný za štátneho tajomníka. Druhého štátneho tajomníka na vnútre nominovala SNS. Bude ním vysokoškolský pedagóg a právnik Vladimír Čečot. O svojej budúcnosti na ministerstve má jasnú predstavu. "Chcel by som sa venovať svojej profesii, som trestný právnik, dvadsať rokov som bol policajtom." Čečot bol v minulosti aj členom rekodifikačnej komisie, ktorá pripravovala nový Trestný poriadok a Trestný zákon.
Legislatívnym zmenám sa chce venovať aj naďalej. Čečot v minulosti zastupoval exposlanca HZDS Viliama Soboňu v kauze údajného tunelovania sliačskych kúpeľov. "Nerobím rozdiely medzi klientmi. Prišiel, tak som ho zastupoval." Krajská prokuratúra v Trnave napokon trestné stíhanie Soboňu zastavila.

Glvač je v poriadku
Poslanec NR SR zo Smeru Martin Glvač sa má stať štátnym tajomníkom rezortu výstavby. Ešte pred voľbami ho exminister spravodlivosti Daniel Lipšic (KDH) obvinil, že má styky s mafiou. "Podal som na neho aj trestné oznámenie. Je to však pre mňa minulosť, ku ktorej sa nechcem vracať," povedal po voľbách pre HN. Glvač bol istý čas aj podpredsedom Dozornej rady rádia OKEY, v predstavenstve ktorého sa vystriedali aj bývalý šéf nebankového impéria BMG Invest a Horizont Slovakia Vladimír Fruni, mediálny "mág" Fedor Flašík či jeho súčasná manželka Monika Flašíková - Beňová. Glvačovu minulosť si preverovala aj jeho materská strana. "Preverili sme si všetky informácie, ktoré boli s jeho menom medializované, nepotvrdilo sa žiadne porušenie zákona," povedala včera Glendová.

S exmanželom cez hranice
ĽS-HZDS na ministerstvo zahraničných vecí nominuje exposlankyňu Dianu Štrofovú. "K podobným veciam sa môžeme vyjadrovať, až keď sa prerokujú na vláde," reagovala Štrofová pre HN. Bývalá manželka podnikateľa Jozefa Majského, ktorý je obžalovaný v kauze údajného tunelovania BMG Invest a Horizont Slovakia, bola v bývalom parlamente členkou zahraničného výboru a pôsobila aj ako členka Stálej delegácie NR SR v Parlamentnom zhromaždení NATO. V minulom volebnom období sa nepodpísala pod žiaden zákon.
Na verejnosti sa viac zviditeľnila, keď sa krátko po voľbách 2002 pokúsila previezť svojho exmanžela Jozefa Majského, o ktorého sa už vtedy zaujímali vyšetrovatelia, cez hranice v pruhu pre diplomatov.

Od papieru na ministerstvo
Na rezort dopravy dosadí Smer poslanca Milana Mojša, ktorý doteraz viedol ružomberské papierne. V Mojšov prospech v Smere rozhodli jeho manažérske skúsenosti. "Myslím si, že mám lepšie predpoklady, ako keď tam boli cukrári," odkázal na exministra Pavla Prokopoviča, ktorý podnikal s cukrárenskými výrobkami. Mojš sa už vyrovnal aj s požiadavkou, aby sa ako verejný funkcionár vzdal svojich postov vo firmách. "Práve dnes (v utorok) som odovzdal všetky funkcie." Fico o Mojšovi údajne uvažoval aj pre rezort hospodárstva - tam nakoniec pôjde Peter Žiga, ktorý bol v minulosti napríklad poradcom viceprezidenta VÚB či poradcom generálneho riaditeľa SARIO.

01 - Modified: 2003-03-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: HORE - DOLE
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. máj 2024 01:32