StoryEditor

Odkaz Ficovi: Slota sa musí zmeniť

Už o tri mesiace budú európski socialisti rozhodovať o ďalšom osude Smeru. Vlani mu pozastavili členstvo v Strane európskych socialistov kvôli prítomnosti národniarov Jána Slotu vo vláde. Podpredseda Klubu európskych socialistov Hannes Swoboda upozorňuje, že Slovensko bude v najbližších mesiacoch pod drobnohľadom Bruselu a Slotove najnovšie vyhlásenie z posledných dní robia Smeru problémy. "Takéto vyjadrenia určite skôr podporujú negatívne nálady ako pozitívne. Jedinou možnosťou je, že sa Slota zmení," vyhlásil pre HN. Robertovi Ficovi odkazuje -- Slotovi musí dať jasne najavo, že takéto správanie je neakceptovateľné.
V najbližších týždňoch sa plánujú stretnutia medzi predstaviteľmi Smeru a európskymi socialistami. "Ani tie najlepšie rozhovory nepomôžu, keď Slota to všetko znovu skomplikuje," upozorňuje Swoboda. Ficova hovorkyňa Silvia Glendová tvrdí, že vláda robí všetko v súlade so zásadami sociálnodemokratickej politiky. "Preto veríme, že júnové rozhodnutie Strany európskych socialistov bude pre nás pozitívne."
Každý má svojho Slotu
Zahraničnopolitický analytik Radovan Geist je presvedčený, že Fico si Slotove slová obháji pred socialistami tým, že to je jednoducho náš folklór. "Povie, že si ho vie udržať na uzde a nebude sa to prejavovať na politike." Svojich "Slotov" má totiž podľa Geista každá krajina -- napríklad Taliansko alebo Francúzsko. "Majú vulgárny slovník, hovoria priamo to, čo iní politici v rámci politickej korektnosti nepovedia." Slota podľa Geista "pritvrdil", pretože cíti Ficovu silu a potrebuje sa voči nemu vymedziť. "Ministri SNS sa venujú predovšetkým svojim rezortom a tým nijako stranu nezvýrazňujú."
Politológ Peter Horváth vidí za Slotovou najnovšou rétorikou aj nespokojnosť s postavením SNS vo vláde. Jeho vyjadrenia sú určitým signálom premiérovi Ficovi. "V politike sa dá niečo dosiahnuť len ak partner prejavuje nespokojnosť. Ak chce Slota niečo získať, musí na to poukazovať."
Dráždenie eurosocialistov
Podľa europoslankyne Moniky Flašíkovej-Beňovej je zo Slotových vyjadrení evidentné, že nemá potuchy o tom, ako funguje európsky parlament. "Keby mal, vedel by, že takéto vyjadrenia poškodzujú nielen Slovensko, ale aj koaličného partnera, ktorým je pre neho Smer."
O škodlivosti Slotových vyjadrení je presvedčený aj poslanec Smeru Boris Zala. "Teraz je najnevhodnejší čas vyjadrovať sa spôsobmi, ktoré môžu zbytočne stranu európskych socialistov podráždiť." Prípadný rozhovor so Slotom, aby miernil svoje vyjadrenia, podľa Zalu musí absolvovať premiér. Slotove vyjadrenia znepokojili poslanca koaličnej ĽS-HZDS Tibora Mikuša. "Koalícia, ktorá vedie tento štát, tým môže utrpieť."
Americká ambasáda na slová lídra SNS, že USA sú likvidátormi národov, odmietla reagovať. "Sú neopodstatnené," dodala predstaviteľka ambasády Jana Illešová.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 20:24