StoryEditor

Rozhlas bez šéfa, hrozia problémy

24.10.2005, 00:00
Ani v piatok sa Rozhlasovej rade na dvakrát nepodarilo zvoliť nástupcu po Jaroslavovi Rezníkovi. Ďalšie voľby riaditeľa SRo by mali byť v decembri.

Boj o kreslo šéfa verejnoprávneho rozhlasu pokračuje. Ani v piatok sa Rozhlasovej rade na dvakrát nepodarilo zvoliť nástupcu po Jaroslavovi Rezníkovi. Jeho funkčné obdobie sa skončilo ešte 7. októbra. Odvtedy rozhlas vedú štatutárni zástupcovia riaditeľa - ekonomická riaditeľka Hilda Gajdošová a programový riaditeľa Vladimír Puchala.
Jeden z dvojice kandidátov Ľuboš Machaj (získal 8 hlasov, potreboval však 10) dokonca odhaduje, že nový generálny riaditeľ nebude zvolený ani najbližší rok. "Môže sa stať, že rozhlas sa počas tohto obdobia stane marginálnym médiom." Rozhlasová rada podľa neho preberá zodpovednosť, že rozhlas sa môže dostať do ešte hlbšej krízy. Aj viacerí členovia rady upozorňujú, že "bezvládie" v zadlženej verejnoprávnej inštitúcii môže mať katastrofické následky. "Rozhlasu to určite nepomôže," hovorí šéf rady Michal Dzurjanin. Nového riaditeľa rozhlas podľa neho potrebuje čo najskôr, aby mohol rokovať so štátom o finančných injekciách. "Nie je ani na výplaty. Preto je naša zodpovednosť dvojnásobná," vyhlásila aj Mária Hlucháňová. Naopak, ďalší člen rady Jozef Ševec si nemyslí, že zvolenie riaditeľa je "čarovným prútikom" pre ekonomickú situáciu SRo. Na radu sa listom obrátilo profesijné Združenie rozhlasových tvorcov - vyzvalo ju, aby riaditeľa čím skôr zvolila, inak bude vraj pozícia tejto verejnoprávnej inštitúcie vážne ohrozená a problémy sa budú len nabaľovať.
Časť Rozhlasovej rady sa dokonca obáva, že svojou neschopnosťou vybrať nového riaditeľa rozhlasu môže o túto volebnú kompetenciu prísť. "Bola by to veľká hanba, keby kvôli tomu musel parlament meniť zákon," skonštatovala Hlucháňová. Ďalšie voľby riaditeľa SRo by mali byť v decembri, kandidáti môžu svoje projekty predložiť do 14. novembra. Machaj pripustil, že bude kandidovať opäť. Exriaditeľ Rezník sa zatiaľ nerozhodol.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
29. apríl 2024 07:20