StoryEditor

Aféry v mestách a obciach

25.01.2007, 23:00

2002 -- Bývalý primátor Žiaru nad Hronom Márius Hrmo bol postavený pred súd za zneužitie právomocí verejného činiteľa v kauze "biely dom". Budovu, kde sídli mestský úrad, okresný súd, prokuratúra, vojenská správa a ďalšie inštitúcie mal použiť ako záruku pri pôžičke 30 miliónov korún medzi dvoma podnikateľmi. Podľa obžaloby sa ukázalo, že listiny sú falošné. Bol odsúdený na 8 mesiacov vo väzení, no o dva roky neskôr ho krajský súd oslobodil, čo potvrdil aj Najvyšší súd. O primátorskú stoličku sa pokúšal aj v decembrových komunálnych voľbách, avšak neuspel.

2004 -- Račianskeho starostu Pavla Bielika (KDH) obžalovali z toho, že žiadal úplatok 5 miliónov korún za schválenie výstavby bytových domov. Starosta neskôr údajne potvrdil žiadosť o úplatok, k jeho odovzdaniu však už nedošlo. V súčasnosti sa prípadom zaoberá Špeciálny súd. Bielik kandidoval v decembri na starostu, no zvolený nebol.

2005
-- Polícia zatkla košického viceprimátora Eugena Čuňa (SDKÚ) po prebratí úplatku milión korún. Podľa obžaloby spolu s advokátom Ladislavom Pirovitsom mali žiadať 18 miliónov korún od majiteľa stavebnej spoločnosti za sprostredkovanie zhruba 180 miliónov zo Štátneho fondu rozvoja bývania. Prvých 9 miliónov mal prevziať ešte v novembri 2002. Hlavné pojednávanie prebieha na Špeciálnom súde. Do košického mestského zastupiteľstva sa Čuňo po voľbách nedostal.
-- primátor Čadce Jozef Pohančeník je obžalovaný z prijatia 1,5-miliónového úplatku. Pred Špeciálnym súdom nedávno svoju vinu poprel. Peniaze zobral podľa obžaloby od šéfa žilinskej firmy Nefertiti Romana Žigmunda za pomoc pri vybavovaní výstavby priemyselného parku. Pohančeník však tvrdí, že išlo o sponzorský dar na kostol a pre miestny futbalový klub. Ako nezávislý kandidoval za primátora opäť, no neuspel.

2006 -- Špeciálny súd odsúdil na 32 mesiacov vo väzení a pokutu vo výške 300-tisíc korún primátora Veľkého Medera Samuela Lojkoviča. Podľa obžaloby zobral úplatok 300-tisíc korún, za čo mal presvedčiť poslancov miestneho zastupiteľstva, aby podnikateľovi nevypovedali zmluvu o prenájme lukratívnych pozemkov okolo termálneho kúpaliska vo Veľkom Mederi. Proti rozsudku Špeciálneho súdu sa odvolal. Keďže rozsudok nenadobudol právoplatnosť, mohol kandidovať v komunálnych voľbách a aj vyhral. Ak ale Najvyšší súd SR potvrdí rozsudok Špeciálneho súdu, o svoj mandát príde.
-- Kandidát na starostu bratislavskej Petržalky Peter Matúška v májových doplňujúcich voľbách porušil volebné moratórium. Jeho agitátori v deň volieb rozdávali žehličky či hodinky za hlas v jeho prospech. Nad petržalským sídliskom krúžilo lietadlo s nápisom Bajan volí Matúšku. Matúška bol zvolený, ale Ústavný súd SR rozhodol, že doplňujúce voľby sú neplatné. V riadnych decembrových voľbách si ho už voliči nevybrali.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 23:51