StoryEditor

Na predsedu treba dorásť

04.03.2007, 23:00

Vaše rozhodnutie, že sa budete opätovne uchádzať o svoju funkciu, sa očakávalo už dlhšie. Oznámili ste ho až túto sobotu. Kedy ste sa naozaj rozhodli?
-- Rozhodnutie sa rodilo veľmi dlho a definitívne padlo krátko pred mojím sobotňajším vystúpením.
Čo všetko za ním stojí?
-- Zodpovednosť za hnutie, za jeho členov a tiež za akúsi moju sebadôveru, že strane ešte dokážem pomôcť pri napĺňaní jej politiky a v hľadaní spôsobu, ako osloviť širšiu verejnosť.
Hovorí sa totiž, že ste už kandidovať nechceli, ale že vás do toho tlačilo vaše okolie.
-- Nerozhodoval som sa na základe želaní iných. Moje rozhodnutie bolo mimoriadne slobodné.
Uvažovali ste aj o možnosti, že by ste na svoje miesto navrhli niekoho iného -- tak, ako to pred vyše šiestimi rokmi urobil váš predchodca Ján Čarnogurský?
-- To je úloha, ktorú v sebe nosím stále. Pozerám sa otvorenými očami a hľadám budúceho predsedu KDH. Ak sa mi podarí takého človeka nájsť a ak sa ja rozhodnem už ďalej neuchádzať sa o miesto predsedu, urobím to.
Znamená to, že v KDH zatiaľ nie je človek, ktorý by vás mohol nahradiť?
-- V strane sú mnohé talenty, ktoré majú predpoklady byť vážnymi osobnosťami zastávajúcimi významné funkcie v hnutí. Ale na takúto funkciu treba nielen vzdelanie, kompetentnosť, ale aj skúsenosti, ktoré prichádzajú až s vekom.
Vladimír Palko postupne predstavuje svojich kandidátov na posty podpredsedov. Ľudia zo súčasného vedenia však so svojou kandidatúrou vyčkávajú na akési vaše "požehnanie". Chcete mať v budúcnosti okolo seba iný tím ľudí ako teraz?
-- Budeme diskutovať s každým jedným členom súčasného predsedníctva hnutia vrátane volených podpredsedov. Naozaj bude veľa závisieť od môjho rozhodnutia a predstavy, čo považujem za dobré, aby som mohol stranu úspešne viesť. Chcem, aby tím ľudí, ktorí sú najbližšími spolupracovníkmi predsedu, boli tí najkompetentnejší uskutočňovať politiku hnutia.
Na ktorých postoch si teda predstavujete zmenu a akú?
-- To je zatiaľ hypotetická otázka. Odpoveď dám v nasledujúcich týždňoch, keď sa budeme o tom rozprávať. Mám istú predstavu, ale ešte nie je celkom úplná.
Čo chcete ponúknuť členom KDH, prečo by mali delegáti júnového snemu voliť vás, a nie Vladimíra Palka?
-- To nie je o hľadaní ponuky. Len nedávno sme stranu predstavili v parlamentných voľbách, zásadné programové rozdielnosti preto nemožno očakávať. Skôr budeme musieť vyriešiť problém, akou stranou chceme byť -- či stranou, ktorá bude reprezentovať politiku hodnôt, založenú na kresťanských hodnotách, alebo podľahneme pokušeniu robiť politiku podľa prieskumov verejnej mienky.
Ak v júni obhájite svoju pozíciu, budete mať v strane tvrdých a navyše porazených oponentov. Bude ťažké stranu stmeliť. Ako to chcete urobiť?
-- Neželám si, aby niekto z tejto voľby vyšiel ako víťaz a niekto ako porazený. Urobím všetko pre to, aby žiadna zo skupín členskej základne nezostala ľahostajnou voči hnutiu, ale aby mu ďalej zostali všetci verní.
Ak, naopak, v súboji zvíťazí Vladimír Palko, prijmete jeho ponuku byť prvým podpredsedom?
-- V tejto chvíli sa uchádzam o funkciu predsedu. K iným veciam sa nevyjadrujem.
KDH momentálne zápasí s klesajúcou podporou medzi občanmi. Ako chcete zvrátiť takýto vývoj?
-- Pokles preferencií môže byť ovplyvnený rôznymi okolnosťami. Nevylučujem ani, že je to aj stavom v hnutí a postavením strany v opozícii. To je však problém celej členskej základne, nie len úzkeho vedenia hnutia, aj keď si uvedomujem, že strategickú líniu politiky určuje vedenie strany a ja za to nesiem zodpovednosť. Zamýšľam sa nad tým, prečo je to tak a čo s tým robiť. Máme na to ešte tri roky.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
08. júl 2024 23:28