StoryEditor

Odvolaným chýbala razancia

20.12.2006, 23:00
Autor:
TASRTASR
Minister vnútra Robert Kaliňák včera potvrdil odvolanie všetkých ôsmich krajských policajných riaditeľov. K 1. januáru 2007 budú všetci, s výnimkou jedného, preložení na iné riadiace funkcie.

Minister vnútra Robert Kaliňák včera potvrdil odvolanie všetkých ôsmich krajských policajných riaditeľov. K 1. januáru 2007 budú všetci, s výnimkou jedného, preložení na iné riadiace funkcie. Krajský riaditeľ z Trenčína na vlastnú žiadosť odchádza do civilu.
Kaliňák oznámil, že štyria policajní riaditelia by mohli ďalej viesť krajské úrady hraničnej a cudzineckej polície, dvaja sa zaujímajú o úrad boja proti korupcii a jeden z nich má odslúžených 32 rokov a zvažuje, či bude ďalej v polícii pôsobiť. Zdôraznil, že nikto z nich nepôjde na miesta bezvýznamných vyšetrovateľov. Mená ich nástupcov Kaliňák oznámi pravdepodobne na budúci týždeň. "Ide nám o to, aby nové vedenie pochopilo výzvy, ktoré pred Policajným zborom stoja, a chceme urobiť zásadné zmeny vo fungovaní polície," dodal minister s tým, že ani jeden z doterajších riaditeľov nemal tú razanciu, aby dokázal výzvam čeliť. Riaditelia boli odvolaní bez udania dôvodu, čo ministrovi umožňuje zákon. Minister odmietol akékoľvek politické motivácie na výmenu vedenia polície.
Šéf rezortu vnútra oznámil, že od 1. januára 2007 chce zaviesť opatrenia, ktoré budú na možné minimum znižovať "výskyt čiernych oviec v policajnom stáde". Na niektorých špeciálnych útvaroch budú napríklad noví policajti absolvovať špeciálne psychotesty, ktoré sa budú opakovať každé tri roky. Pre udalosti posledných mesiacov, keď boli pri niekoľkých akciách zranení policajti, sa zmení výcvik policajtov. Dôraz sa bude klásť na sebaobranu a strelecké schopnosti.

Kam smerujú odvolaní riaditelia
Ľudovít Mihal (Bratislava) - Úrad boja proti korupcii
Dušan Síleš (Trnava) - Úrad hraničnej a cudzineckej polície
Ján Bajla (Nitra) - Úrad boja proti korupcii
Vladimír Ďatko (Banská Bystrica) - Úrad hraničnej a cudzineckej polície
Miloslav Súlovec (Žilina) - možno civil
Ladislav Malik (Prešov) - Úrad hraničnej a cudzineckej polície
Július Toriský (Košice) - Úrad hraničnej a cudzineckej polície
Miroslav Hepner (Trenčín) - odchádza do civilu
Zdroj: SITA

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
29. september 2024 03:26