StoryEditor

Mestá a obce chcú lobovať u prezidenta

Lobing u prezidenta. To je zbraň, ktorú chce využiť samospráva v snahe zablokovať zákon, ktorý presúva financovanie neštátnych umeleckých škôl a školských zariadení zo štátu na samosprávu. Návrh z dielne ministerstva školstva včera schvál parlament. K hlave štátu sa chystá Združenie miest a obcí. Cieľ je jasný -- chcú, aby prezident zákon nepodpísal.

Lobing u prezidenta. To je zbraň, ktorú chce využiť samospráva v snahe zablokovať zákon, ktorý presúva financovanie neštátnych umeleckých škôl a školských zariadení zo štátu na samosprávu. Návrh z dielne ministerstva školstva včera schválil parlament. K hlave štátu sa chystá Združenie miest a obcí. Cieľ je jasný -- chcú, aby prezident zákon nepodpísal.
Právomoci bez peňazí
Samospráva sa obáva, že dostala nové právomoci, ale chýbajú jej peniaze na ich pokrytie. Podpredseda združenia Jozef Turčány je presvedčený, že obciam a mestám bude chýbať zhruba 570 miliónov korún ročne, z ktorých doteraz ministerstvo školstva neštátne umelecké školy a zariadenia platilo. Ministerstvo financií sa ešte definitívne nerozhodlo, či obce a mestá túto sumu dostanú. Hovorca rezortu Miroslav Šmál predpokladá, že peniaze im chýbať nebudú. "Už dnes príjmy samosprávy z podielových daní predbehli prognózy o niekoľko miliárd korún."
Horúci zemiak
Minister školstva Ján Mikolaj zožal aj kritiku svojho predchodcu a poslanca KDH Martina Fronca. "Nerieši sa tým problém financovania neštátneho školstva. Len sa zbavujete zodpovednosti a horúci zemiak hádžete na samosprávu." Podľa neho sa tým kazí konkurenčné prostredie medzi štátnymi a neštátnymi školami. Členka parlamentného školského výboru Oľga Nachtmannová (Smer-SD) oponuje -- súkromné školy a školské zariadenia boli finančne zvýhodňované doteraz. Popri školnom od žiakov a iných poplatkoch dostávali aj peniaze od štátu.
Začiatok konca
Gabriel Rovňák z Asociácie riadiacich pracovníkov súkromných škôl očakáva, že zmena bude mať tvrdší dosah na súkromný sektor. "Je to začiatok nášho konca." Je presvedčený, že obce nebudú mať dôvod, aby financovali školy, ktoré pre nich doteraz pôsobili konkurenčne. Vedúca oddelenia školstva mesta Košíc Helena Jeníková však tvrdí, že nebudú mať dôvod rušiť školy pokiaľ sú zamerané na oblasti, ktoré im doteraz chýbali.
Podobným obavám z rušenia škôl a zariadení sa ministerstvo snažilo predísť zavedením trojročného prechodného obdobia. Neštátnym školám a zariadeniam zaručuje 90 percent rozpočtu verejných zdrojov. No Asociácia súkromných škôl sa obáva, že to mestá a obce nebudú dodržiavať.

Koho sa nová úprava týka:
-- ide o súkromné a cirkevné základné umelecké školy, škôlky, centrá voľného času, domovy mládeže, jazykové školy, strediská odbornej praxe, školské kluby detí, detské integračné centrá, reedukačné detské domovy
-- nachádzajú sa zhruba v 70 mestách a obciach
-- navštevuje ich vyše 53-tisíc detí
-- na ich financovanie vyčlenilo ministerstvo školstva takmer 565 miliónov Sk
-- v roku 2006 pribudlo 57 neštátnych školských zariadení, čo ministerstvo školstva stálo vyše 72 miliónov korún


Koľko mesačne vyberajú v Bratislave?
Škôlky
verejné:
Materská škola na Myjavskej -- 340 Sk/školné, 650 Sk/strava
súkromné: Škôlka v domčeku -- 8 000 Sk/mesačne (od októbra nebudú poberať štátnu dotáciu)
- súkromné škôlky bez štátnej dotácie vyberajú mesačne v priemere okolo 10-tisíc Sk
cirkevné: Materská škola na Bílikovej -- 500 Sk/mesačne + tzv. príspevok do ZRPŠ 600 Sk/polrok,

Základné umelecké školy
verejné:
Základná umelecká škola na Jesenského -- 180 Sk/mesačne (skupinová výučba), 250 Sk/mesačne (individuálna výučba)
súkromné: Súkromná základná umelecká škola na Prokofievovej -- od 200 do 366 Sk (skupinová výučba)
cirkevné: Základná umelecká škola sv. Cecílie -- 70 Sk/mesačne (skupinová výučba), 100 Sk/mesačne (individuálna výučba)
Zdroj: hn

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
17. máj 2024 08:01