fico gabčíkovoTASR/Martin Baumann
StoryEditor

Vláda bude rokovať v Gabčíkove. Pripomenie si výročie prevádzky Vodného diela

25.10.2017, 08:08
Autor:
TASRTASR
Témami rokovania budú chránené oblasti aj alkohol.

Ministri budú v stredu pri príležitosti 25. výročia vybudovania a prevádzky Vodného diela Gabčíkovo rokovať priamo v priestoroch vodnej elektrárne. Prvým bodom zasadnutia vlády má byť materiál o aktuálnych problémoch a strategických dokumentoch vodného hospodárstva Slovenska.

"Pred 25 rokmi Slovensko urobilo jedno z prvých štátotvorných rozhodnutí. Prehradilo sa prírodné koryto Dunaja a vzniklo tak najvýznamnejšie vodné dielo v krajine.

V súčasnosti je to medzinárodná plavebná dráha a nenahraditeľný zdroj výroby elektriny. Som veľmi rád, že vodné dielo Gabčíkovo je opäť plne v našich rukách," uviedol na facebookovom profile v predvečer rokovania premiér Robert Fico (Smer-SD). Štát nad Gabčíkovom opäť prevzal kontrolu v roku 2015, keď vypovedal zmluvu Slovenským elektrárňam.

Negatívne prognózy sa nepotvrdili

Ako sa konštatuje vo vládnom materiáli, doterajšie prevádzkovanie Vodného diela potvrdilo jeho kvality. Okrem zvýšeného zanášania zdrže sedimentmi sa negatívne prognózy jeho odporcov nepotvrdili.

"Realizáciou dočasného riešenia výhradne na území SR sa zabránilo obrovským environmentálnym a ekonomickým škodám, ktoré by vznikli prerušením prác na Sústave vodných diel Gabčíkovo-Nagymaros a následne neuvedením Vodného diela Gabčíkovo do prevádzky," píše sa v informácii pre kabinet. Maďarsko v roku 1989 výstavbu Vodného diela Nagymaros zrušilo.

Rokovať budú aj o chránených oblastiach

Ministri budú hovoriť aj o rozšírení chránených území. Na Slovensku má pribudnúť 169 nových chránených lokalít - území európskeho významu, ktoré sú súčasťou európskej sústavy chránených území Natura 2000.

Slovensko pre nedostatky v ich vyhlasovaní čelí konaniu zo strany Európskej komisie. Ministerstvo životného prostredia preto predkladá návrh na doplnenie národného zoznamu týchto lokalít.

Riešiť budú pitie alkoholu

Kabinet sa bude venovať i tomu, koľko alkoholu pijú Slováci. Slovensko patrí podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) medzi krajiny s jeho vyššou spotrebou. V spotrebe alkoholu nás WHO zaraďuje ku krajinám ako Ukrajina, Rumunsko, Maďarsko, Česko, Litva, Lotyšsko, Poľsko a Slovinsko.

Podpisovať sa to môže pod predčasné úmrtia. Ministri preto v stredu prerokujú aktualizáciu národného akčného plánu pre problémy s alkoholom. Slováci ho však pijú menej ako kedysi, ukazujú dáta zo Štatistického úradu SR.

01 - Modified: 2024-04-08 22:00:00 - Feat.: - Title: Rozbeh elektroáut na Slovensku: Pomoc automobilkám naberá kontúry 02 - Modified: 2024-03-21 18:23:35 - Feat.: - Title: Zmeny v obstarávaní, rušenie RTVS aj nový rokovací poriadok. Ako môže vyzerať Ficova legislatívna smršť? 03 - Modified: 2024-03-20 10:42:00 - Feat.: - Title: Vláda schválila podmienky poskytnutia mimoriadnej investičnej pomoci, vyšplhať sa môže až na 60 percent 04 - Modified: 2024-03-20 11:04:25 - Feat.: - Title: Vyjadrenia ministrov po rokovaní vlády 05 - Modified: 2024-02-06 13:03:17 - Feat.: - Title: Robert Fico a ministri si finančne prilepšia. Schválili paušálne náhrady, ktoré im zvýšia plat o niekoľko tisíc eur
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 02:22