StoryEditor

Rusko mal problémy s rakúskou políciou

20.12.2004, 23:00
Minister hospodárstva Pavol Rusko (ANO) spáchal koncom minulého týždňa v susednom Rakúsku závažný priestupok: podľa agentúrnych správ na diaľnici pri Linzi, kde je povolená rýchlosť 100 km/h, mu policajný radar nameral až 235 km/h!

Po niekoľkokilometrovej naháňačke mu rakúski policajti udelili za to pokutu 700 eur, čo je v prepočte viac ako 27-tisíc Sk. Rusko sa práve vracal na svojom súkromnom BMW z Bruselu zo stretnutia európskych liberálov. "Bol to zhluk okolností: mal za sebou ťažké rokovania, deväť hodín sedel za volantom, prišla trochu aj únava, ponáhľal sa domov," vysvetľuje hovorca ministra hospodárstva Maroš Havran. Ako povedal HN, ministra táto vec veľmi mrzí. "Nie je to bežný spôsob jeho šoférovania."
V Rakúsku za podobný priestupok môže vodič prísť aj o vodičský preukaz. Podľa zástupcu šéfa krajinskej dopravnej polície v Linzi, Klausa Scherleitnera, však polícia vždy zvažuje všetky okolnosti prípadu. "Tu išlo len o prekročenie rýchlosti. Netlačil sa, nebola veľká premávka, keďže bolo krátko po polnoci. Žiadne iné veci sa k tomu nepridružili, preto sme mu vodičský preukaz neodobrali," uviedol pre HN Scherleitner.
S Ruskom sa v aute viezol aj jeho ochrankár. Podľa šéfa Úradu na ochranu ústavných činiteľov (ÚOÚČ) Jána Packu je vecou ministra, či riadi svoje súkromné auto. "Neštandardné by bolo, keby išlo o služobné auto a riadil by ho. To by bolo neprípustné, a vtedy by som si urobil poriadky," dodal. O takýchto prípadoch nevie. Ak by si však niektorý z ústavných činiteľov chcel zajazdiť na služobnom "bavoráku", Packa má pre neho riešenie: "Môžu si prísť zajazdiť na našu výcvikovú dráhu, kde máme špeciálne autá." Šéf ochrankárov si nespomína, že by niektorý z ústavných činiteľov mal podobné problémy s rýchlosťou ako Rusko.
Autá Packovho úradu nemusia na našich cestách dodržiavať predpísanú rýchlosť. Ochrankári však musia rešpektovať interný predpis svojho šéfa, podľa ktorého na diaľnici môžu za normálnych okolností ísť maximálne 150 km/h. "Neobmedzene môžu jazdiť iba v prípade, ak by prevážanému ústavnému činiteľovi hrozilo nejaké nebezpečenstvo," dodal Packa. Ak by sa týchto predpisov nedržali, prišli by o časť svojho platu. V zahraničí musia vodiči ÚOÚČ jazdiť tak, ako bežní motoristi - prekračovať rýchlosť nemôžu. Packa však pripúšťa istú toleranciu zo strany zahraničných kolegov.

01 - Modified: 2002-12-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Medziročný rast daňových nedoplatkov klesá 02 - Modified: 2002-12-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Položili základný kameň mosta Košická 03 - Modified: 2002-12-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pozor hlavne na hračky, elektrospotrebiče a textil 04 - Modified: 2002-12-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Odmietli politické nominácie do spoločností s podielom štátu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
29. september 2024 13:29