TASR/ Martin Palkovič
StoryEditor

New York Times si všimli napätie v Piešťanoch: ľudia už neskrývajú protiislamské nálady

13.09.2017, 16:30
Autor:
rdurdu
Americký denník s celosvetovým dosahom napísali o rastúcom napätí v slovenskom kúpeľnom meste v súvislosti protiislamskými náladami.

Prestížny americký denník The New York Times (NYT) si všimol kúpeľné mesto Piešťany na západe Slovenska v súvislosti s turistami z arabských krajín a nárastom nevraživosti voči nim.

Arabskí návštevníci začali do Piešťan prichádzať v 60-tych rokoch minulého storočia. Jedna teória hovorí o pilotoch, ktorí z Blízkeho východu prišli trénovať na neďaleké letisko, ďalšia o futbalovom trénerovi, ktorý odišiel do Kataru a inšpiroval tamojších obyvateľov k príchodu do vtedajšieho Československa.

Populizmus v Európe

Počas minulých letných mesiacov nebolo ničím výnimočným naraziť na tradičnú arabskú rodinu, vrátane žien zahalených v burkách, nikdy s tým nebol problém. Až doteraz.

Vypuknutie utečeneckej vlny spojenej s príchodom státisícov ľudí z Blízkeho východu odštartoval vlnu populizmu, radikáli núkajú ľahké riešenia zložitých problémov a ľudia s extrémnymi názormi ich prestali skrývať.

NYT spomína prítomnosť poslancov Kotlebovej strany v slovenskom parlamente, niektorí jeho členovia odpor k utečencom neskrývajú, islam označujú za perverzné náboženstvo.

​To povzbudilo stúpencov extrémistickej strany, ktorí na sociálnej sieti uverejňujú príspevky s fotografiami moslimov na Slovensku. Neostalo však len pri rečiach, vyhrážkach a príspevkoch na Facebooku.

Pokojné a tiché Piešťany

Kuvajťan Hassan al Mekhyal uviedol, že do Piešťan chodieva rád pre "pokoj a ticho." Dodal, že v tomto roku jeho manželku slovne obťažoval muž v obchodnom dome, ktorý jej povedal, nech sa vráti domov.

Obdobnú skúsenosť opísal aj Turek Ilknur Perda, ktorý sa na Slovensko presťahoval pred vyše 30-timi rokmi a v Piešťanoch prevádzkuje stánok s kebabom, ktorý je pre blízkovýchodnú kuchyňu typický.

​Podľa jeho začal 22-ročný muž slovne napádať moslimov v jeho prevádzke, došlo aj k fyzickej potýčke. Neskôr v noci sa agresívny muž vrátil a na stánku rozbil všetky okná. Incident neostal bez odozvy domácich, na vyjadrenie podpory bol zorganizovaný pochod. Jeden muž neďaleko stánku zasadil "strom tolerancie."

Strata hanby

Protimoslimské nálady sa šíria celým Slovenskom, podľa hovorkyne mesta Piešťany Evy Bereczovej je dôvodom menší pocit hanby za svoje extrémistické názory. "Ľudia sú čoraz odvážnejší," uviedla Bereczová. "Nehanbia sa na verejnosti povedať veci, ktoré sa predtým neodvážili. A pravdepodobne sa to ešte zhorší," myslí si.

​Minulý rok prenocovalo v Piešťanoch takmer 620-tisíc návštevníkov, viac ako polovica zo zahraničia. Piešťany Spa, ktorá prevádzkuje mestské zdravotnícke zariadenia, uviedla, že zo 42 756 prenocovaní pripadlo viac ako 12 500 návštevníkov krajín z Perzského zálivu a takmer 7-tisíc z Izraela.

Blízkovýchodné spory neriešia 

Monika Koborová z hotela Thermia Palaca uviedla, že hostia z arabských krajín a židovského Izraela nemajú problém byť vedľa seba. Nezhody židovského štátu s arabskými susedmi dodnes polarizujú Blízky východ, v minulosti vyeskalovali do viacerých vojen, no návštevníci Piešťan sa nimi neveľmi zaoberajú.

Čas ukáže, či dokáže rastúci protiislamský odpor prerušiť dlhoročné spojenie liečivého piešťanského bahna a návštevníkov z arabských krajín.

Al Mekhyal tvrdí, že jeho rodina bude v dovolenkovaní na Slovensku pokračovať. Jeho 22-ročná dcéra Noura si taká istá nie je. Piešťany sú pre ňu "trochu tiché."

01 - Modified: 2024-03-26 17:00:00 - Feat.: - Title: Islamský štát, ďalší postrach Putina. Udrieť v Rusku je jednoduchšie ako v Európe 02 - Modified: 2024-03-23 22:58:50 - Feat.: - Title: Útok v Rusku je súčasťou vojny s krajinami bojujúcimi proti islamu, uviedol Islamský štát. Zomrelo 133 ľudí 03 - Modified: 2024-03-29 07:00:00 - Feat.: - Title: Wellness v prírode: Na týchto miestach si ho užijete celoročne a zdarma 04 - Modified: 2024-03-19 11:40:23 - Feat.: - Title: Kto predpisuje kúpeľnú liečbu, koľko stojí a čo všetko pokryjú celkové náklady? 05 - Modified: 2024-03-05 14:30:00 - Feat.: - Title: Pre koho je určená kúpeľná liečba a kto si ju musí platiť? 20 otázok a odpovedí
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 07:29