Ilustračná fotografia. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Umelá inteligencia je pri hodnotení ultrazvuku srdca lepšia ako ľudia, zistila nová štúdia

05.04.2023, 23:50
Autor:
ČTKČTK

Pre štúdiu bolo použitých takmer 3500 ultrazvukových vyšetrení srdca, ktoré boli náhodne rozdelené medzi ľudských expertov a umelú inteligenciu. Ich hodnotenie bolo následne posúdené kardiológmi.

Umelá inteligencia je lepšia ako ľudia pri vyhodnotení vyšetrenia srdca ultrazvukom, vyplynulo z novej americkej štúdie. Zatiaľ čo predchádzajúce prieskumy ukázali potenciálnu silu umelej inteligencie, pokiaľ ide o výsledky vyšetrenia röntgenom, ultrazvukom či na magnetickej rezonancii, najnovšia klinická štúdia sa zamerala len na srdce, uviedla agentúra AFP.

Podľa jedného z autorov štúdie, kardiológa Davida Ouyanga z Los Angeles, výsledky úspešného prieskumu ukázali, kde všade by sa umelá inteligencia do budúcnosti dala veľmi dobre využiť. Takzvaná echokardiografia sa používa na vyšetrenie srdcových funkcií a parametrov jednotlivých srdcových oddielov. Vyšetrenie vykonávajú u pacientov špecialisti v oblasti sonografie, ktorí zvyčajne snímku ešte pred odovzdaním kardiológovi vyhodnotia.

Nová štúdia, zverejnená v časopise Nature, postavila vedľa seba týchto špecialistov a umelú inteligenciu a sledovala, kto poskytne najpresnejšie počiatočné hodnotenie. Obe skupiny hodnotili takzvanú LVEF, čiže ejekčnú frakciu ľavej (srdcovej) komory. Ide o test, ktorý je meradlom schopnosti srdca pumpovať krv. Používa sa na zistenie, či pacienti prekonali srdcový záchvat alebo aj či môžu podstúpiť operáciu implantácie defibrilátora.

image

Taliansko ako prvá západná krajina zakázalo ChatGPT. Prečo úrady zakročili?

Pre štúdiu bolo použitých takmer 3500 ultrazvukových vyšetrení srdca, ktoré boli náhodne rozdelené medzi ľudských expertov a umelú inteligenciu. Ich hodnotenie bolo následne posúdené kardiológmi, ktorí nevedeli, ktoré pochádzajú od ľudí a ktoré od druhej skupiny.

Kardiológovia pritom urobili podstatné zmeny vo viac ako 27 percentách hodnotení vykonaných ľuďmi a v takmer 17 percentách hodnotení, ktoré vykonala umelá inteligencia, stojí v štúdii. "Umelá inteligencia bola rýchlejšia, presnejšia a kardiológovia ju nerozoznali," uviedol David Ouyang. Ako dodal, v Spojených štátoch, ale aj po celom svete, je nedostatok expertov v oblasti sonografie a využitie umelej inteligencie by im ušetrilo drahocenný čas.

Model umelej inteligencie bol vycvičený na takmer 145-tisíc echokardiogramoch a pre spracovanie veľkého množstva dát používa takzvané hlboké učenie (Deep Learning), čo je disciplína patriaca do kategórie strojového učenia.

Výskumníci teraz žiadajú Americký úrad pre výživu a lieky o schválenie používania metódy. Dúfajú, že čoskoro sa tak stane aj v Európskej únii a inde na svete, doplnil kardiológ z Los Angeles. Francúzsky kardiológ Florian Zores štúdiu ocenil ako dobre vykonanú, avšak vo Francúzsku by podľa neho umelá inteligencia nenašla v tomto prípade toľko využitia, pretože počiatočné vyšetrenie ultrazvuku srdca tu vykonávajú už priamo kardiológovia.

01 - Modified: 2023-04-05 09:05:23 - Feat.: 1 - Title: Taliansko ako prvá západná krajina zakázalo ChatGPT. Prečo úrady zakročili? 02 - Modified: 2023-04-05 05:00:00 - Feat.: 0 - Title: Čakacie lehoty na rádioterapiu by sa mohli skrátiť. Pomôcť má plán obnovy a umelá inteligencia 03 - Modified: 2023-04-04 20:30:00 - Feat.: 1 - Title: Či je umelá inteligencia nebezpečná, sa ešte ukáže, tvrdí Biden
01 - Modified: 2024-04-17 11:00:00 - Feat.: - Title: Kto získa virtuálnu korunku Miss AI? V prvej súťaži krásy svojho druhu sa stretnú počítačom vytvorené ženy 02 - Modified: 2024-04-16 10:00:00 - Feat.: - Title: Ľuďom sa nechce pracovať už ani z domu. Vytvárajú si digitálne klony, ktoré robia takmer všetku robotu za nich 03 - Modified: 2024-04-15 12:08:02 - Feat.: - Title: Umelá inteligencia od Googlu: rozpozná miesto z fotky, či spraví text čítanejším 04 - Modified: 2024-04-15 10:00:00 - Feat.: - Title: VIDEO Umelá inteligencia ukázala, ako vyzerá peklo. Dnes v noci nezaspím, reagujú zdesení ľudia 05 - Modified: 2024-04-08 12:00:00 - Feat.: - Title: Nebezpečné horúčavy. Nová štúdia prezradila, ako vysoké teploty ovplyvňujú naše pohlavné bunky
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 10:56