V galérii nájdete jedlé a jedovaté huby, ktoré sa na seba podobajú. FOTO: Pixabay.com
StoryEditor

Päť jedovatých húb, ktoré si najľahšie pomýlite s jedlými

15.08.2023, 12:10
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
  • V galérii nájdete päť húb, ktoré si niekedy popletie aj skúsený hubár.
  • Ten, kto zbiera iba hríbovité huby, nemusí mať z fatálnej zámeny strach.
  • Avšak hubári zbierajúci plávky, muchotrávky červenkasté a ďalšie druhy lupenatých húb musia byť veľmi ostražití.

Absolútne neplatí, že huby poohrýzané ulitníkmi, zverou či prežratými červami sú jedlé. Larvám ani slimákom jedovaté toxíny nevadia. Majú totiž inú látkovú výmenu, a tak si pokojne pochutnajú aj na smrteľne jedovatých muchotrávkách zelených.

image

Aj v jedlých hubách môžu vzniknúť nebezpečné toxíny. Vedec hovorí o najčastejšej chybe

Neplatí ani povera, že všetky jedovaté huby sú nepríjemné na chuť a pália. Môžeme poukázať na muchotrávku zelenú. Vôňu má nenápadnú a podľa ľudí, ktorí sa ňou otrávili, chutí dokonca skvele. Oproti tomu mnoho jedlých druhov má nepríjemnú vôňu a pálčivejšiu chuť, ale tie sa tepelnou úpravou strácajú.

Ani mýtus o tom, že jedovaté huby po rozkrojení zmenia farbu, nie je založený na pravde. Zmena farby nesúvisí s toxínmi, ale je dôsledkom okysličovacej reakcie farbiva. Iste sa vám už do ruky dostal jedlý hríbik, ktorý po rozkrojení zmodral.

A rovnakým nezmyslom je aj povera, že striebro po kontakte s jedovatou hubou sčernie. Nesčernie. Jedovaté toxíny túto reakciu nespôsobujú.

01 - Modified: 2023-08-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ak zbierate huby do igelitky, koledujete si o problémy, tvrdí lekár. Na čo si dať ešte veľký pozor? 02 - Modified: 2023-08-19 06:00:00 - Feat.: 0 - Title: Umývate pred varením kurča, ryby či huby? Robíte chybu 03 - Modified: 2022-10-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Mykológ Jan Borovička: Niektoré huby, ktoré sa bežne považovali za jedlé, sú teraz podozrivé 04 - Modified: 2022-09-27 12:05:50 - Feat.: 0 - Title: Toxikológ: Muchotrávku červenú dostávali vojaci namiesto alkoholu, moji študenti si z nej musia odhryznúť 05 - Modified: 2022-06-29 11:55:00 - Feat.: 0 - Title: Aj v jedlých hubách môžu vzniknúť nebezpečné toxíny. Vedec hovorí o najčastejšej chybe 06 - Modified: 2022-06-09 10:24:39 - Feat.: 0 - Title: Dávajte si pozor na jedlo z konzervy. Smrteľný toxín nie je vidieť ani cítiť
01 - Modified: 2024-09-24 11:19:21 - Feat.: - Title: Prvý Slovák, ktorý získal michelinskú hviezdu: Bratislava je drahšia ako Viedeň, je to pre mňa fenomén 02 - Modified: 2024-09-23 18:00:00 - Feat.: - Title: Herec Ján Dobrík nám prezradil svoje NAJ produkty i miesta oddychu, ktoré ho nesklamú 03 - Modified: 2024-09-20 09:06:08 - Feat.: - Title: Príbehy slávnych jedál: Priniesol pirohy do Európy z Číny Marco Polo? Symbol poľsko-americkej kultúry spôsobil v USA v obchodoch ošiaľ 04 - Modified: 2024-09-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Radšej prázdny košík ako plný kufor. Ako spoznať jedovatý šampiňón? 05 - Modified: 2024-09-12 09:00:00 - Feat.: - Title: Príbehy slávnych jedál: Každú sekundu sa predajú desiatky hamburgerov, jeho príbeh začína u Čingischána
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
28. september 2024 08:40