Reuters
StoryEditor

Odolá indický variant koronavírusu vakcínam? Toto zatiaľ zistili vedci

28.04.2021, 12:27
Autor:
ČTKČTK
Variant nového koronavírusu sa prvýkrát zistil v Indii vlani v októbri a dostal označenie B.1.617. Podľa oznámenia Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) ho doteraz zistili v 1200 sekvenciách zaslaných do databázy GISAID z najmenej 21 krajín.

V tom, či je indický variant výnimočne nebezpečný, ale zatiaľ odborníci nemajú jasno, uvádza stanica BBC.

Protilátky nový variant ťažšie blokujú

Najviac sekvencií obsahujúcich tento pôvodne indický variant vírusu pochádzalo z Británie, USA a Singapure. Zistil sa ale aj v Európe - Belgicku, Švajčiarsku, Grécku, Taliansku, overuje sa aj najmenej jeden prípad v ČR.

Niektoré laboratórne výsledky ukazujú na slabo zvýšenú prenosnosť tohto variantu a na to, že protilátky ťažšie vírus blokujú.

Nakoľko to ale znižuje imunitu, odborníci ešte len zisťujú, rýchle šírenie nákazy v Indii totiž môže mať aj iné príčiny ako väčšiu nákazlivosť tamojšieho variantu koronavírusu.

Údaje o tomto variante sú totiž zatiaľ nekompletné, vedci doteraz pracujú len so stovkami vzoriek, podľa BBC je 298 z Indie a 656 zo zvyšku sveta. Pri takzvanom britskom variante koronavírusu majú vedci k dispozícii vyše 384-tisíc sekvencií.

Na charakteristickom (spike) proteíne, ktorý sa nachádza na povrchu vírusu, sú v prípade indického variantu dve kľúčové mutácie. Práve proti takýmto mutáciám sú vakcíny zamerané.

Zatiaľ nie je dôvod k panike

"Myslím, že nič nedokazuje, že je to úniková mutácia, čo by znamenalo, že ju vakcíny nebudú môcť zastaviť," citovala BBC doktora Jeffa Barretta, ktorý riadi ústav genetického výskumu v britskom Hinxtone. "Musíme to starostlivo sledovať, ale zatiaľ nie je dôvod na paniku," dodal Barrett.

Lenže platí, že čím viac nových prípadov sa v krajine objaví, tým viac variantov vznikne. Každá jednotlivá infekcia vírusu poskytuje možnosť rozvinúť sa a panuje obava, že vzniknú mutácie odolné proti vakcínam.

"Spôsob, akým môžeme predísť vzniku nových vírusových variantov, je predovšetkým brániť vírusu, aby sa v nás replikoval. Takže najlepšia cesta kontroly mutácií je mať pod kontrolou chorobu globálne," oznámila profesorka mikrobiológie Cambridgeskej univerzity Sharon Peacocková. K tomu slúžia hlavne uzávery, dodržiavanie odstupov a očkovanie.

A s ním má India problémy, prvú dávku vakcíny tam zatiaľ dostala desatina občanov, druhou ani nie dve percentá. Hoci je veľkým výrobcom vakcín, India zastavila ich vývoz.

Ohrozila tým program COVAX určený chudobným štátom. Vedci ale súhlasia, že prioritou je teraz, kedy v Indii covid zabil už viac ako 200-tisíc ľudí a nakazilo sa tam 18 miliónov ľudí, samotná India. Platí podľa nich totiž, že v bezpečí nie je nikto, kým nie sme v bezpečí všetci.

01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 10:58