StoryEditor

Pozor na nezvyčajný príznak u detí s covidom. Môže zaň omikron, upozorňuje britský lekár

13.12.2021, 13:27
Autor:
sansan
Praktický lekár so sídlom v severnom Londýne oznámil, že u 15 percent detí s potvrdeným prípadom omikronu spozoroval nezvyčajný príznak.

Lekár David Lloyd pre Sky News povedal, že asi u 15 percent zo všetkých detí, ktoré liečil a potvrdil sa u nich variant omikron, sa objavili škvrny na tele. 

Mierne odlišné prípady

Lloyd vyzval rodičov, aby si dávali pozor na to, či sa u ich dieťaťa nevyvinie nezvyčajná vyrážka, pretože by to mohlo byť znamenie, že majú omikron, povedal praktický lekár.

Uviedol, že ďalšie príznaky nového variantu medzi mladšími vekovými skupinami zahŕňajú únavu, bolesť hlavy a stratu chuti do jedla. Prvé prípady omikronu sa podľa lekára javia ako mierne odlišné od predchádzajúcich kmeňov.

"Vždy sme mali malú kohortu pacientov s covidom, ktorí mali zvláštne vyrážky, ale teraz  ich má až 15 percent detí s omikronom," povedal. 

Vedomosti o omikrone sú stále neúplné. Napríklad Angelique Coetzeeová, lekárka všeobecného lekárstva v Juhoafrickej republike a predsedníčka Juhoafrickej lekárskej asociácie, 27. novembra informovala, že väčšina prípadov omikronu, ktoré videla, boli veľmi, veľmi mierne. Niektoré z nich vykazovali príznaky, ktoré sa líšili od bežných.

Menej závažny ako delta?

Jedným z takýchto prípadov bolo podľa Coetzeeovej šesťročné dieťa s horúčkou a veľmi vysokou  pulzovou frekvenciou.

Zatiaľ čo Coetzeeová zvažovala, či dieťa hospitalizovať alebo nie, následný telefonát o dva dni neskôr odhalil, že zdravotný stav dieťaťa sa výrazne zlepšil.

"To, čo klinicky vidíme v Južnej Afrike, je extrémne mierne... Nikoho sme neprijali do nemocnice. Hovorila som s ostatnými mojimi kolegami: rovnaký scenár," povedala pre BBC.

Úplný potenciál vplyvu omikronu na neočkovaných či starších ľudí však zatiaľ nie je známy. "Stále máme len obmedzené údaje o jeho klinickej závažnosti," uviedla Svetová zdravotnícka organizácia pred troma dňami.

"Hoci predbežné zistenia z Južnej Afriky naznačujú, že môže byť menej závažný ako delta, a prípady hlásené v EÚ boli mierne alebo asymptomatické, zostáva nejasné, do akej miery môže byť omikron vo svojej podstate menej virulentný."

01 - Modified: 2024-04-25 07:00:00 - Feat.: - Title: Vedci zaznamenali najdlhšie trvajúci covid. Muž trpel nákazou 613 dní a jeho telom sa prehnalo 50 mutácií 02 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 03 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 04 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 05 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
03. máj 2024 18:18