Tie sú zdravé a vďaka svojej chuti takisto regulujú chuť do jedla, píše taliansky denník Corriere della Sera.
Čo sa stalo so starými grapefruitmi, z ktorých sme vytláčal trpkú šťavu, takže mnohých z nás prešla chuť jesť ďalej? Vďaka komerčnému výberu, kríženiu medzi druhmi a metódam premeny potravín horká chuť takmer vymizla z našich stolov. Do supermarketov sú dodávané červené grapefruity, ktoré nie sú také kyslé. Paradajky dnes obsahujú asi dvestokrát menej svoje pôvodne výraznej chuti a priemysel pri príprave ovocných džúsov odstraňuje z plodov substancie, ktoré vyvolávajú horkú chuť.
Tieto voľby nijako neprekvapujú, pretože človek odjakživa mal voči horkej chuti podozrenie. Sladké je symbolom okamžitej energie, slané slúži organizmu k tomu, aby mohol fungovať, zatiaľ čo horkosť je varovným signálom, aby sme potravinu nejedli.
Mnohé prirodzené látky s trpkou chuťou totiž vyrábajú rastliny ako pesticídy, aby odradili baktérie a hmyz. Bohužiaľ práve tieto látky, ktoré niektorým druhom zeleniny a ovocia dodávajú horkú chuť, sú ich tajomstvom: vo vysokých dávkach môžu byť nebezpečné a človek sa vyvíjal tak, že rozpoznával nebezpečenstvo, ale v malom množstve sú veľmi vhodné na to, aby sme si udržali zdravie.
Horké jedlá sú zdravé práve preto, že sú "toxické". V našej galérii sa o nich dozviete viac.