Časť miesta pristátia Chandrayaan-3. FOTO: ISRO
StoryEditor

India sa stala štvrtou krajinou sveta, ktorej modul úspešne pristál na Mesiaci. Ruský modul narazil

23.08.2023, 20:37
Autor:
ČTKČTK

S pristátím v málo preskúmanej oblasti pri južnom póle Mesiaca chcelo Indiu nedávno predstihnúť Rusko. Jeho modul Luna-25 sa však podľa nedeľného oznámenia agentúry Roskosmos vymkol kontrole.

Pristávací modul Vikrám indickej sondy Čandrájan-3 dnes dosadol na povrch Mesiaca, ukázal živý prenos indickej vesmírnej agentúry. India sa tak po Spojených štátoch, Rusku (Sovietskom zväze) a Číne stala iba štvrtou krajinou sveta, ktorá úspešne dopravila svoje zariadenie na Mesiac, a prvou, ktorej sa podarilo pristáť v blízkosti jeho južného pólu.

"India je na Mesiaci," vyhlásil šéf Indickej organizácie pre kozmický výskum Šrídhar Panikkar Sómnáth bezprostredne po dosadení modulu na Mesiac.

Závod s Ruskom

S pristátím v málo preskúmanej oblasti pri južnom póle Mesiaca chcelo Indiu nedávno predstihnúť Rusko. Jeho modul Luna-25 sa však podľa nedeľného oznámenia agentúry Roskosmos vymkol kontrole a narazil do mesačného povrchu.

V médiách sa už objavila prvá snímka, ktorú indický modul Vikrám poslal po pristátí. Je na ňom vidieť jedna noha pristávacieho modulu aj jeho tieň. "Snímku obstaral fotoaparát zariadenia po tom, ako úspešne dosadlo na relatívne plochú časť mesačného povrchu," uviedla indická vesmírna agentúra na sociálnej sieti X, predtým Twitter. Modul poslal tiež ďalšie snímky, ktoré urobil počas zostupu k Mesiacu.

image

Obrovský úspech Indie. Je štvrtou krajinou na Mesiaci, ako prvá pristála pri južnom póle

Podľa agentúry Reuters ľudia po celej Indii pristátie pri televíznych obrazovkách napäto sledovali a mnohí počas pristávacieho manévru odriekali modlitby. Za bezpečné pristátie sa modlili zástupy detí na brehoch pre hinduistov posvätnej rieky Gangy a modlitby za úspech misie ponúkali aj niektoré mešity v krajine.

Nová India

"Toto je víťazný pokrik novej Indie," uviedol indický premiér Naréndra Módí, ktorý pristátie modulu sledoval z Juhoafrickej republiky, kde sa zúčastňuje na summite krajín BRICS. Indická vláda dúfa, že úspech misie povzbudí investície do štartov súkromných kozmických lodí a súvisiacich satelitných projektov.

Z bezposádkového modulu má teraz vyjsť šesťkolesové robotické vozítko, ktoré bude skúmať mesačný povrch a posielať dáta a fotografie na Zem. Tmavé krátery v oblasti južného pólu by podľa vedcov mohli skrývať zmrznutú vodu, čo by podporilo plány na budúce osídlenie prirodzenej obežnice Zeme. Vozítko nazvané Pragján, čo v sanskrte znamená "múdrosť", váži 26 kilogramov, je poháňané solárnou energiou a jeho životnosť je plánovaná najmenej na jeden lunárny deň, čo je asi 14 pozemských dní.

image

Moskva kriesi sovietsky vesmírny program. Ruská sonda Luna-25 dosiahla obežnú dráhu Mesiaca

Medzi tými, ktorí Indii k úspešnej misii zablahoželali, boli predstavitelia amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír, Európskej vesmírnej agentúry či ruský prezident Vladimir Putin.

"Pristátie na južnom póle (Mesiaca) Indii prakticky umožní preskúmať, či sa na Mesiaci nachádza zmrznutá voda. A to je veľmi dôležité pre zber údajov a vedecké poznanie o geológii Mesiaca, "povedala Carla Filoticová, výkonná riaditeľka konzultačnej spoločnosti SpaceTec Partners.

Indii sa pristátie na Mesiaci podarilo na druhý pokus. V septembri 2019 sa modul sondy Čandrájan-2, ktorá okolo Mesiaca obieha dodnes, krátko pred pristátím len dva kilometre nad povrchom odmlčal. Havária bola podľa ISRO spôsobená chybou softvéru.

01 - Modified: 2023-08-23 14:20:36 - Feat.: 0 - Title: Obrovský úspech Indie. Je štvrtou krajinou na Mesiaci, ako prvá pristála pri južnom póle 02 - Modified: 2023-08-22 13:07:14 - Feat.: 1 - Title: India napäto očakáva plánované zajtrajšie pristátie svojej misie na Mesiaci 03 - Modified: 2023-08-16 15:34:01 - Feat.: 1 - Title: Moskva kriesi sovietsky vesmírny program. Ruská sonda Luna-25 dosiahla obežnú dráhu Mesiaca
01 - Modified: 2024-04-26 11:55:18 - Feat.: - Title: Človek by na Marse mohol byť o 16 rokov, hovorí popularizátor kozmonautiky 02 - Modified: 2024-04-26 07:22:04 - Feat.: - Title: Začala druhá časť najväčších volieb na svete. Indovia si do parlamentu volia svojich zástupcov 03 - Modified: 2024-04-25 17:25:00 - Feat.: - Title: Trojčlenná čínska misia odštartovala k vesmírnej stanici Tchien-kung, cieľom misie je dostať sa na Mesiac 04 - Modified: 2024-04-24 13:33:20 - Feat.: - Title: India ukazuje celému svetu, ako sa to má robiť. Do roku 2030 by mohli byť všetky jej vesmírne misie bezodpadové 05 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Bola to druhá najjasnejšia hviezda. V budúcnosti môže svietiť ako druhý Mesiac
menuLevel = 2, menuRoute = science/astronomia-a-vesmir, menuAlias = astronomia-a-vesmir, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
27. apríl 2024 01:30