J. Slíz-Balogh
StoryEditor

Okolo Zeme spozorovali čudné "prachové mesiace"

12.11.2018, 17:16
Autor:
sansan
Existencia prachových oblakov, ktoré obiehajú Zem ako mesiace, je zrejme po viac než polstoročnej kontroverznej diskusii potvrdená.

V hlbokom vesmíre existuje päť bodov, kde sa gravitačné sily Zeme a Mesiaca navzájom vyvažujú. Dva z týchto takzvaných Lagrangeových bodov, L4 a L5, tvoria rovnobežný trojuholník so Zemou a Mesiacom a pohybujú sa okolo Zeme, ako Mesiac obieha okolo našej planéty. Všetky objekty buď v L4 alebo L5 bode môžu zostať v pomerne stabilných pozíciách približne o 384-tisíc kilometrov od Zeme a Mesiaca, čím zabránia akémukoľvek rušeniu gravitačných síl Slnka a iných telies.

Lagrangeove body môžu existovať medzi inými pármi telies a predchádzajúci výskum odhalil viac ako milión asteroidov v bodoch L4 a L5 Slnka a Jupitera , rovnako ako asteroid 2010 TK7 v L4 bode Slnka a Zeme. Predchádzajúca práca takisto naznačuje, že v bode L5 Zeme a Mesiaca môžu byť dve oblaky prachu, ktoré pomenoval poľský astronóm Kazimierz Kordylewski už v roku 1961. Teraz výskumníci naznačujú, že konečne môžu potvrdiť, že tento pár prachových oblakov je skutočný.

"Kordylewského oblaky sú mimoriadne slabé a či ich možno vidieť voľným okom alebo normálnymi kamerami veľmi závisí od stavu počasia. V dôsledku toho mnohí vedci po desaťročia pochybovali o ich existencii," povedal Gábor Horváth, fyzik na Eötvös Loránd University v Maďarsku a spoluautor v oboch štúdiách.

Vedci najprv vyvinuli počítačové modely Kordylewského oblakov, aby zistili, ako sa tvoria a ako sa môže rozpoznať svetlo rozptýlené alebo odrážané týmito oblakmi. Zamerali sa na charakteristiku tohto rozptýleného alebo odrazeného svetla nazývaného polarizácia. Vedci sa ďalej snažili odhaliť mraky pomocou digitálneho fotoaparátu v súkromnom observatóriu v Maďarsku. Fotoaparát bol vybavený polarizačnými filtrami.

"Teraz nachádzame nový dôkaz o existencii prachových Kordylewského oblakov okolo bodu L5 systému Zeme a Mesiaca," povedala astronómka na Univerzite Eötvösa Loránda v Budapešti a vedúca autorky oboch štúdií Judit Slíz-Baloghová.

Obrázky údajného miesta oblaku odhalili polarizované svetlo odrážajúce sa od prachu, ktoré sa nachádza mimo zorného poľa fotoaparátu. To zodpovedá predpovediam, ktoré vedci urobili z toho, ako by vyzerať Kordylewského oblak.

"Je zaujímavé potvrdiť, že naša planéta má prachové pseudosatelity na obežnej dráhe okrem nášho lunárneho suseda," uviedla vo vyhlásení Slíz-Baloghová.

V budúcnosti vedci podľa dokážu Slíz-Baloghovej zistiť, či v bode L4 Zeme a Mesiaca tiež existujú prachové mraky. Budúci výskum Kordylewského mrakov môže odhaliť, ako sú stabilné a či ich prach predstavuje potenciálnu hrozbu pre zariadenia a astronautov na bodoch L4 a L5.

01 - Modified: 2024-04-25 17:25:00 - Feat.: - Title: Trojčlenná čínska misia odštartovala k vesmírnej stanici Tchien-kung, cieľom misie je dostať sa na Mesiac 02 - Modified: 2024-04-23 12:30:00 - Feat.: - Title: Konečne vieme, čo sa nachádza vo vnútri Mesiaca. Pomôže nám to lepšie pochopiť históriu celej slnečnej sústavy 03 - Modified: 2024-04-09 14:15:01 - Feat.: - Title: Pri zatmení Slnka sa zatmejú aj mozgy. V USA kvôli piatim minútam zavládla mánia (+ FOTOGALÉRIA) 04 - Modified: 2024-04-05 08:52:37 - Feat.: - Title: Mesiac má mať vlastný čas, bude fungovať podľa jeho pohybu 05 - Modified: 2024-04-07 10:00:00 - Feat.: - Title: Zamyslel si sa niekedy nad tým, koľko je vlastne na Mesiaci hodín? NASA plánuje vytvoriť jeho vlastné časové pásmo
menuLevel = 2, menuRoute = science/astronomia-a-vesmir, menuAlias = astronomia-a-vesmir, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
26. apríl 2024 10:38