Potraviny, ktoré sú výborným doplnkom pre jedálniček každého bežca
StoryEditor

Potraviny, ktoré sú výborným doplnkom pre jedálniček každého bežca

20.03.2023, 10:22

Taká červená paprika obsahuje viac vitamínu C, ktorý posilňuje imunitu organizmu, ako napríklad pomaranče. Je tiež „nabitá” karoténom – rastlinným farbivom, ktoré pomáha v boji proti ochoreniam srdca. Paprika sa hodí ako farebný doplnok do cestovín a šalátov alebo ako zeleninová príloha k jedlu.

Špargľa

Patrí medzi potraviny už vyše 2000 rokov a odjakživa bola považovaná za zeleninu s liečivými účinkami. Nie je iba bohatým zdrojom kyseliny listovej a karotenoidov, ale obsahuje aj prvky, ktoré pôsobia proti rakovine. Na konzumáciu sú vhodné jarné špargľové výhonky, ktoré sa podávajú uvarené na pare a poliate maslom alebo rôznymi omáčkami.

Kiwi

Toto príjemne kyslasté a ovocie je bohatým zdrojom vitamínu C. Má vysoký podiel draslíka, ktorý napomáha znižovať krvný tlak a udržuje vodu vo vnútri buniek. Šťavnaté kivi je skvelou desiatou po dlhom zaťažení za horúceho dňa. Jednoducho kiwi ošúpeme a skonzumujeme samotné. Dá sa tiež vmiešať do ovocných šalátov.

Cibuľa

Jej všetky farebné odrody (červená, oranžová, biela, hnedá a žltá) obsahujú dialylsulfid, ktorý preventívne pôsobí proti rakovine žalúdka. Žltá a červená cibuľa obsahujú kvercetín, ktorý brzdí oxidáciu LDL-cholesterolu na nerozpustný arteriosklerotický povlak, usadzujúci sa vo vnútri ciev. O kvercetíne je tiež známe, že zastavuje rast a metastázy zhubných nádorov. Cibuľa patrí do polievok, šalátov a hodí sa na všetky úpravy mäsa.

Paradajky

Sú bohaté na vitamín C a obsahujú antioxidant dvakrát účinnejší ako beta-karotén. Fungujú ako dobrý „lapač” voľných radikálov vznikajúcich v organizme ako vedľajšie produkty metabolizmu. Lykopén pôsobí ako liek proti rakovine, ak je podávaný najmenej v 10 dávkach paradajok alebo iných na lykopén bohatých zelenín týždenne. Odporúča sa piť aspoň 5 šálok paradajkovej šťavy. Aj keď paradajková šťava je jedným z najvýdatnejších zdrojov lykopénu, ešte výdatnejším zdrojom sú paradajky za tepla upravené na troche tuku.

Hrozienka

Táto obľúbená desiata obsahuje veľké množstvo sacharidov a len malé množstvo tuku. Dopĺňa do vášho organizmu aj draslík a železo. Rovnako tak ako hrozno, aj hrozienka obsahujú veľké množstvo fytochemikálií, ktoré sú zdravé na srdce a prehlbujú regeneráciu. Hrozienka môžeme pridať do rannej porcie cereálií, pridať ich do jogurtu namiesto cukru, alebo ich použiť ako formu športovej výživy na doplnenie energie pri pretekoch alebo náročnom a dlhšie trvajúcom športovom výkone.

Čokoláda

Skvele chutí a okrem rastlinného tuku obsahuje podobné fytochemikálie ako napríklad červené víno. Napomáhajú v boji proti ochoreniam srdca a podporujú sexuálne libido. Štúdie antioxidačných účinkov ukázali, že kakao a čokoláda povzbudzujú podobne ako čaj alebo káva. Keď si chceme osladiť život čokoládou, tak je dobré dať prednosť tmavej, horkej čokoláde, ktorá obsahuje viac fytochemikálií ako mliečna či biela, ktorá neobsahuje takmer žiadne. Úplne najlepšie je využiť zdravé látky z kakaa aj čokoládu v raw (surovej) podobe, kde nie je nič z ich účinkov zničených teplom.

01 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 04 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 05 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/strava, menuAlias = strava, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 23:26