Nevydarené preteky nie sú tragédia
StoryEditor

Nevydarené preteky nie sú tragédia

05.12.2022, 12:01

Bežcom sa často stáva, že keď nedopadnú niektoré preteky podľa ich predstáv, tak sú na seba veľmi nahnevaní. Hľadajú chyby, prečo sa to stalo a najčastejšie prídu k záveru, že netrénovali dostatočne tvrdo. Byť príliš tvrdý na seba môže časom viesť k nedostatku motivácie. Môže prísť k vyhoreniu a dokonca k pocitu odporu voči iným bežcom.

Rozprávajte o sebe pozitívne

Započítajte si prácu, ktorú ste do tréningov vložili a úspechy, ktoré na tejto ceste robíte. Pripomeňte si, kedykoľvek sa cítite skleslo: „Trénoval som týždne. Odovzdal som všetku túto prácu a bol som dôsledný. Som silnejší a rýchlejší ako pred niekoľkými mesiacmi. " V deň pretekov máme tendenciu strácať zo zreteľa hodiny strávené tréningom. Kým sa obliekate alebo rozcvičujete, predstavte si svoju najväčšiu drinu a pokrok, ktorý ste urobili. Môžete tiež využiť technológiu, ako je váš ranný alarm, na zapojenie sa do pozitívnej konverzácie. Ranný beh označujem za budík telefónu motivačnou mini správou, ktorá mi pomáha začať deň. Čím častejšie to robíte, tým prirodzenejšie bude veriť týmto pozitívnym tvrdeniam.

Preformulujte svoje myšlienky

Povedzme, že ste bežali „zlé“ preteky, ale priatelia a rodina vám popri trati fandili. Namiesto toho, aby ste sa pozastavovali nad svojimi výsledkami, skúste zmeniť svoje myslenie na: „Títo ľudia ma videli, ako makám. Mám priateľov a rodinu a kedykoľvek nedosiahnem požadovaný čas, premýšľam o tom, že mám ich podporu, a že mi fandia bez ohľadu na výsledok.“

Navštívte športového psychológa

Ak zistíte, že nemôžete zastaviť cyklus sebakritiky, je to správna voľba. Pocit následnej radosti vám  nielen pomôže predviesť sa na tréningoch, ale môže vás tiež zbaviť negatívnej energie a prinavrátiť zábavu, ktorá vás k behaniu pôvodne pritiahla. Prílišná sebakritika môže navyše poškodiť váš vzťah s bežeckou komunitou. Ak ste zranení, môžete sa pozerať negatívne na ľudí, ktorí bežia a sú zdraví. Alebo môžete začať nadávať tých, ktorí sa v pretekoch dostali do cieľa, kým vám to nevyšlo. Môžete sa popáliť, ak svoju energiu nasmerujete na beh proti ľuďom a nie k nim. Ak vám vaši bežeckí partneri alebo tréner nestačia na to, aby vám pomohli prelomiť tieto vzorce a zdvihnúť sa, športový psychológ vám môže poskytnúť nestrannú spätnú väzbu s osobitným dôrazom na vašu emocionálnu a duševnú pohodu.

Doprajte si výdatný oddych a regeneráciu

Po náročnom behu vám váš mozog pravdepodobne hovorí, aby ste sa postavili tvárou v tvár k posteli alebo sa uložili na pohovke. Aj keď je to neskôr v poriadku, mali by ste sa najskôr zamerať na 20 minút aktívnej regenerácie. Napríklad aktivitu s nízkou alebo strednou intenzitou, ktorá sa zameriava na rovnaké svaly. Postačí prechádzka, ktorá je účinnejšia pri znižovaní svalovej únavy. Vyberte si obuv s hrubšou podrážkou, ktorá zlepšuje zotavenie poškodených svalov dolných končatín a stehien maratónskym behom. Obuv celkovo zníži zaťaženie vašich chodidiel bez toho, aby bola ohrozená funkcia. A to je presne to, čo potrebujete pre aktívne zotavenie. Pravdepodobne nepotrebujete odborníka ani žiadne vedecké výskumy, aby vám povedali, aké dobré môže byť namočenie sa vo vírivke po náročnom tréningu. Uvoľňuje stuhnuté a boľavé svaly nôh a uvádza vás do pohodového duševného stavu. Čo však možno neviete, kúpanie sa asi 90 minút pred spaním vám môže tiež pomôcť rýchlejšie zaspať. Ale aj teplota môže znamenať rozdiel. Kúpte sa v horúcej vode 30 minút, tri dni v týždni po cvičeniach s miernou intenzitou, a môžete tiež vidieť zlepšenie VO2 max, laktátového prahu a bežeckej ekonomiky. Strečing po behu je jedným z najrýchlejších spôsobov, ako znížiť srdcový tep, zabrániť „stvrdnutiu“ a zvýšiť pohyblivosť a flexibilitu. Uvoľnenie a predĺženie svalov však vždy nestačí. Pridanie malého tlaku penovým valčekom môže znamenať rozdiel v bolestivosti pri naštartovaní procesu obnovy.

01 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 04 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 05 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 09:26