Volkova príprava na halovú sezónu 2023 plynie hladko
StoryEditor

Volkova príprava na halovú sezónu 2023 plynie hladko

03.01.2023, 10:10

Trojnásobný slovenský Atlét roka Ján Volko si svojich najbližších príliš neužil. Len necelé dva týždne po návrate zo sústredenia v Juhoafrickej republike sa slovenský šprintérsky rekordér už v nedeľu 1. januára vydal spolu so svojím tímom za prípravou do moderného atletického komplexu v maďarskej Nyíregyháze.

„Janko by mal v Maďarsku – ak do toho nič nepríde – trénovať dva týždne do 15. januára. Prvých sedem dní bude mať aj viacero sparingpartnerov z Našej atletiky – Tomáša Košíka, Jakuba Bendu, Tomáša Grajcaríka, Romana Haraslína, Filipa Federiča, Emku Bednovú, Mišku Ufnárovú či Agátku Cellerovú. Uvidíme, koľkým z nich študijné povinnosti umožnia, aby s Jankom ostali aj v druhom týždni,“ podotkla Volkova trénerka Naďa Bendová, ktorá najrýchlejšieho Slováka v histórii pripravuje spoločne s Róbertom Kresťankom.

Volko a spol. v minulosti trénovali na začiatku januára buď v Ostrave alebo v Budapešti. Nyíregyházu si tentoraz vybrali preto, lebo všetko majú po ruke na jednom mieste – hotel, stravu, halu, štadión, posilňovňu i regeneráciu. A nezanedbateľné boli aj solídne finančné podmienky.

Do tepla – napríklad vlani trénoval na Lanzarote – sa trojnásobný medailista z halových ME na 60 m pred vstupom do zimného súťažného kolotoča už nechystá.

„Nyíregyháza bola pre nás z logistického hľadiska lepšie riešenie. Do tepla trebárs na Lanzarote by zrejme išiel bez sparingov, lenže tí sú preňho veľmi dôležití. Bez nich by ani tréningy v teple nemali zmysel,“ vysvetlila Naďa Bendová.

Doterajšia Volkova príprava na halovú sezónu, v ktorej na ME v Istanbule bude obhajovať bronz z Torune 2021 a pokúsi sa už o štvrtý cenný kov z HME, bola bezproblémová.

„Mentálne je nastavený výborne, má obrovskú chuť do tréningu. Atletika ho opäť baví, výsledky z tohtoročnej letnej sezóny, najmä na európskom šampionáte v Mníchove ho vzpružili.“

Podľa trénerky Bendovej dosahuje na tréningoch výborné časy porovnateľné s výkonmi v najúspešnejších sezónach: „Čo je však dôležité, behá ich s menším úsilím, zďaleka nie je unavený či zničený. Zďaleka na ne nemusí načrieť až na dno svojich síl.“

„Bratislavský blesk“ je vo vrcholovej atletike už osem sezón. Jeho telo za ten čas dostalo poriadne zabrať a v uplynulých rokoch sa začali objavovať zranenia, ktoré mu komplikovali situáciu.

„Zraneniam sa snažíme predchádzať, preto sú náplňou prípravy aj rôzne protokoly na silu – na spevnenie achiloviek i hamstringov. Na túto časť prípravy dozerá nový člen nášho tímu, kondičný kouč Tomáš Mihálik, ktorý pre Janka cielene vypracoval špeciálny program na achilovky aj hamstringy. Potrebujeme ho udržať zdravého, preto sme sa rozhodli posilniť najslabší článok celého reťazca. Na tréningoch robí veľ nových vecí a aj vďaka tomu nie sú monotónne ako v minulosti,“ porovnávala Naďa Bendová, spolu s Róbertom Kresťankom trojnásobná slovenská atletická Trénerka roka.

Po návrate zo sústredenia v maďarskej Nyíregyháze sa bude Ján Volko pripravovať v domácich podmienkach až do predpokladaného úvodného štartu na mítingu Elán 29. januára 2023 v Bratislave, kde pobeží šesťdesiatku. Ďalšie štarty má naplánované na Czech Indoor Gala v Ostrave 2. februára (200 m), potom nasleduje francúzsky dvojštart na 60 m v Paríži (11. 2.) a Lievine (15. 2.) a po návrate z „tripu“ šesťdesiatka na halových majstrovstvách Slovenska v Bratislave 18. februára.

„Do halových ME v Istanbule 3. až 5. marca by sme chceli čo najskôr po domácom šampionáte absolvovať dvojštart, črtá sa míting v Birminghame 25. 2., zrejme v kombinácii s nejakými pretekmi v Nemecku,“ prezradila trénerka Naďa Bendová Volkov predbežný súťažný program.

01 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 04 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 05 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 09:13