StoryEditor

Hypotekárny analytik: Vládou navrhovaný bonus na hypotéky je diskriminačný

06.02.2024, 00:00

Minulý rok sa realitnému trhu a hypotékam nedarilo. Ľudí od kúpy nehnuteľností odrádzali ich vysoké ceny, ako aj zvýšené úroky na hypotékach. Tento rok by ľuďom s existujúcimi hypotékami mal so zvýšenými splátkami za rok 2023 pomôcť mimoriadny daňový bonus, ktorý si budú môcť uplatniť v daňovom priznaní alebo ročnom zúčtovaní za tento rok. Nové hypotéky zase majú od začiatku tohto roka lepšie podmienky na uplatnenie existujúceho daňového bonusu na zaplatené úroky pre mladých. Sú tieto zmeny, ktoré priniesli novelizácie zákonov koncom minulého roka, krokmi správnym smerom? Novelu komentuje hypotekárny a úverový analytik spoločnosti Simplea – Peter Horčiak.

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Simplea a spravodajským portálom Peniaze.sk

Zmenila sa situácia na trhu hypoték od začiatku roka?

Aktuálna situácia je predovšetkým odrazom menovej politiky Európskej centrálnej banky (ECB). Vďaka tomu, že ECB pozastavila rast úrokových sadzieb, postupne by sme sa mali dostať zo stavu stagnácie do stavu oživenia hypotekárneho a realitného trhu.

Parlament schválila vládne novely týkajúce sa daňových bonusov ku hypotékam. Čo sa vlastne zmenilo?

Zmeny sú vyústením situácie na hypotekárnom trhu, keď mnohým klientom narástli alebo ešte narastú splátky po novej refixácii, a zároveň by malo ísť o podporu mladých ľudí pri riešení vlastného bývania. Nový daňový bonus bude nahrádzať ten predošlý, ktorý bol vo výške 400 eur za rok.

 

 

Nájdite si najvýhodnejšiu hypotéku na trhu ešte dnes.

 

Na koho podpora primárne cieli?

Novela sa týka predovšetkým klientov, ktorí zarábajú do 2 086,40 eur v hrubom pri jednotlivcovi a 4 172,80 eur v prípade páru. Bonus sa bude vyplácať maximálne do výšky 1 800 eur za rok. Zároveň bude táto zmena platiť ako podpora pre mladé rodiny do veku 35 rokov s maximálnym bonusom 1 200 eur za rok.

Je možné dať nejaký vzorový príklad, ako by mala táto podpora konkrétne vyzerať?

Klient dostane od banky vyčíslenie na zaplatené úroky za uplynulý rok. Následne si ich uplatní cez daňové priznanie alebo cez zúčtovanie dane u svojho zamestnávateľa.

image

Peter Horčiak

Simplea

Ako túto zmenu hodnotíte? Pomôže hypotekárnym dlžníkom?

Zmena bude mnohými ľuďmi vnímaná ako nespravodlivá. Obzvlášť tými, ktorí hypotéku nemajú alebo tými, čo nespĺňajú podmienky, ale úver majú. Bude to mať určite negatívny dopad na verejné financie, pretože vláda musí tieto prostriedky niekde nájsť. Myslím si, že je to zásah do fungovania hypotekárneho trhu. Klient už pri žiadaní o úver prechádza úverovým skóringom spolu so započítaným 2 % stress testom, a preto by navýšenie splátky nemalo mať veľký dopad na životný štandard.

Čo by podľa vás pomohlo, aby sa ľudia ľahšie dostali k hypotékam a podporilo ich vo financovaní bývania?

Myslím si, že by mohlo dôjsť k zrušeniu niektorých opatrení NBS. Určite by pomohlo zmiernenie pravidla DTI (Debt to Income; pravidlo určuje maximálnu výšku hypotéky, ktorá je stanovená ako 8-násobok čistého ročného príjmu) alebo zrušenie DSTi (Debt Service to Income; tzv. povinná rezerva 40 %, ktorá musí dlžníkovi zostať po odpočítaní životného minima. Mesačné splátky všetkých úverov tak nesmú presiahnuť 60 % príjmu)  ako to urobili naši českí susedia.

menuLevel = 2, menuRoute = prakticke-hn/poradenstvo, menuAlias = poradenstvo, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
10. apríl 2024 01:41