StoryEditor

Uplynulý rok prial investorom akcií aj dlhopisov

25.01.2024, 00:00

Analýza finančno-poradenskej spoločnosti Simplea zo začiatku roka 2023 sa potvrdila. Spoločnosť v nej uvádza, že finančné trhy začínali rok 2023 pod tlakom udalostí z roku 2022 i to, že ceny dlhopisov aj akcií boli výrazne pod svojím potenciálom. Určité upokojenie potom vyústilo do dvojcifernej výkonnosti akciových fondov a dlhopisové fondy ľahko dosiahli zhodnotenie okolo 5 alebo 6 %.

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Simplea a spravodajským portálom Peniaze.sk

Rok 2023 tak pre investorov dopadol nad očakávania. Ako bonus pre konzervatívnych investorov možno dodať, že aj eurové dlhopisové fondy napriek extrémne inflačnému obdobiu prekonali infláciu a v roku 2023 skutočne zhodnotili rezervy klientov. Pre zaujímavosť, inflácia v eurozóne dosiahla v minulom roku 2,9 %. Žiaľ, najmä na Slovensku bola jedna z najvyšších, keď spotrebiteľské ceny za 12 mesiacov vzrástli o 5,9 percenta.

„Pokiaľ ide o regionálne nastavenie akciových portfólií, opäť sa potvrdilo, že mnohí investori zanedbávajú geopolitické riziko a nerozumne investujú len na základe novinových článkov, P/E (pomer trhovej ceny akcie k čistému zisku na jednu akciu) alebo iných zjednodušených ukazovateľov. Hoci sa im zdalo, že nerozvinuté trhy vyzerajú mimoriadne lacno, riziká, ktoré boli spomenuté, sa nakoniec prejavili a nerozvinuté trhy výrazne stratili za hlavnými indexmi. Hlavnú vinu na tom, samozrejme, nesie pokles čínskych akcií,“ povedala finančná expertka a majiteľka franšízy Simplea Point Karlova Ves Jana Počarovská.

 

 

Investujte a ochráňte svoje peniaze pred infláciou.

 

Prekvapením však bola pomerne solídna výkonnosť európskych akcií, ktoré šliapali na päty americkým indexom s výkonnosťou okolo 20 %, aj keď sa európsky rast zhoršuje a o Nemecku sa hovorí ako o chorom mužovi Európy.

„Slovenské štátne dlhopisy sa, presne ako sme predpokladali, po dlhých rokoch dostali do centra pozornosti. Ich výnosy na úrovni okolo 4 % na niekoľko rokov prilákali mnohých investorov, čo zároveň zvýšilo ich cenu. Investícia do kvalitných dlhopisov bola teda nielen bezpečná a likvidná, ale investorom priniesla aj nadpriemerné zhodnotenie blížiace sa k 6 percentám. Takéto zhodnotenie konzervatívnych investícií sme za posledných 20 rokov takmer nezažili, ale navyše sa k nemu môžeme priblížiť aj v nasledujúcich obdobiach. Len pre porovnanie, depozitná sadzba Európskej centrálnej banky bola v roku 2023 na úrovni 3,75 %,“ približuje Jana Počarovská.

V súčasnosti sa výnosy dlhodobých slovenských štátnych dlhopisov pohybujú okolo 4 %, čo je hodnota, ktorú sme v tomto tisícročí videli len zriedkavo. A keďže podľa prognózy Národnej banky Slovenska sa inflácia na Slovensku čoskoro ustáli okolo 3 %, aj tieto konzervatívne investície reálne zhodnotia majetok investorov.

„Čo sa týka dynamickejších investícií, určite by som sa nebála akcií, ktoré v roku 2023 doženú svoje straty z predchádzajúceho roka spôsobené energetickou krízou a vojnou na Ukrajine. V priemere však nie sú predražené. Okrem toho nás čaká obdobie znižovania sadzieb a poklesu cien komodít a energií, čo všetko bude hrať do kariet akciovým investíciám, ktorých výkonnosť by sa mohla vrátiť na dlhodobé hodnoty okolo 8 až 10 %. Negatívny názor mám najmä na komodity, ktoré v súčasnej spomaľujúcej sa ekonomike nebudú mať na ružiach ustlané,“ hodnotí Počarovská.

Ceny komodít a energií, korigovali svoje ceny v dôsledku spomalenia globálnej ekonomiky a predchádzajúceho prestreľovania cenových úrovní. Výnimkou je zlato, ktorého cena vzrástla najmä v dôsledku geopolitických rizík a očakávaného poklesu úrokových sadzieb. Stále sa však nachádza blízko svojich historických úrovní z roku 2011.

image
Shutterstock

Výhľad 2024

Tento rok by mohol byť pre investorov veľmi zaujímavý. Súčasná situácia klesajúcich úrokových sadzieb zvýhodňuje najmä dlhopisy, ale akcie majú stále svoje miesto na piedestáli dlhodobých investícií.

Pokiaľ ide o dynamickejšie investície, určite sa netreba obávať akcií, ktoré síce v roku 2023 dohnali svoje straty z predchádzajúceho roka v dôsledku energetickej krízy a vojny na Ukrajine, ale v priemere nie sú predražené. Navyše nás čaká obdobie znižovania sadzieb a poklesu cien komodít a energií, čo všetko bude hrať do kariet akciovým investíciám, ktorých výkonnosť by sa mohla vrátiť k dlhodobým priemerom okolo 8 % až 10 %.

menuLevel = 2, menuRoute = prakticke-hn/poradenstvo, menuAlias = poradenstvo, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
15. apríl 2024 12:30