StoryEditor

Forint ťahá nielen slovenskú korunu

20.06.2003, 00:00

Ešte pred niekoľkými týždňami bola centrálna banka Maďarska presvedčená, že domáca mena je príliš silná. Preto sa rozhodla forint devalvovať o 2,26 %, pričom 250 forintov za euro považovala za optimálny kurz. Žiaľ, trhy reagovali úplne ináč, ako si centrálna banka predstavovala. Po devalvácii trh zrazil kurz maďarskej meny až pod 270 HUF/1 EUR. S takýmto razantným oslabením banka nerátala, a preto pristúpila k protiopatreniam. Desiateho júna zvýšila základné úrokové sadzby, čo však nestačilo. Včera opätovne zvýšila základnú úrokovú sadzbu o 200 bázických bodov -- dvojtýždňovú repo sadzbu na 9,5 % z predchádzajúcich 7,5 % p. a. Pritom nielen centrálni bankári, ale aj politici sa pokúsili o verbálnu intervenciu v prospech sily forintu. Včerajšie zvýšenie repo sadzby sa zatiaľ neminulo zámerom centrálnej banky a forint sa mierne posilnil o vyše 1 % na 265/2666 HUF/1 EUR.
Nestabilita okolo maďarskej meny vyvolala tlak aj na meny okolitých krajín, teda aj slovenskú a českú korunu. Treba si totiž uvedomiť, že zahraniční investori, ktorí v podstatnej miere hýbu kurzami mien stredoeurópskych krajín, posudzujú región vlastne podľa jedného metra. Investori sú totiž očividne zmätení nepochopiteľným správaním centrálnej banky Maďarska, ktorá sa nevie rozhodnúť, akú by chcela mať domácu menu -- slabú či silnú. Podľa Markéty Šichtářovej, analytičky Volksbank CZ, ani predchádzajúce zvýšenie úrokových sadzieb nie je pre zahraničných investorov dostatočným lákadlom na nákup maďarskej meny. Práve naopak, investori z Maďarska svoje prostriedky radšej sťahujú, pretože si nie sú istí, aký prekvapujúci zvrat môžu čakať.
Slovenská koruna pokračovala včera v oslabovaní oproti euru, keď sa ešte ráno postupne znehodnotila o 5 halierov z otváracích 41,660/710 SKK/EUR na 41,730/770 SKK/1 EUR. Po zvýšení sadzieb klesol spolu s kurzom forintu a eura aj kurz koruny na 41,600 SKK/EUR, pričom v závere skorigovala na 41,670/710 SKK/EUR. V nasledujúcich dňoch môže podľa Šichtářovej kurz českej a slovenskej meny kolísať, pretože závisí nielen na domácej ekonomickej situácie, ale aj od krokov centrálnej banky Maďarska. Ak totiž zahraniční investori začnú vypredávať forinty, panika môže postihnúť nielen našu a českú menu, ale aj poľský zlotý.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
28. september 2024 20:11