StoryEditor

Z poklesu úrokov ťažili korunové fondy

14.05.2003, 00:00

Očakávania, že centrálna banka zníži kľúčové úrokové sadzby, priniesli korunovým peňažným a dlhopisovým fondom vyššie zisky. Väčšina z nich dosiahla v uplynulom týždni väčšie výnosy ako v predchádzajúcich obdobiach. "Zvyšujúca sa pravdepodobnosť zásahu Národnej banky Slovenska sa premietla do poklesu trhových úrokových sadzieb," povedal portfóliový manažér VÚB Asset Management Peter Machaj. Pokles trhových úrokov potom spôsobil zvýšenie cien dlhopisov a následne podielových fondov, ktoré ich majú v portfóliu.
Korunové peňažné fondy dosiahli podľa analytika Investičnej a dôchodkovej, a. s., Vladimíra Ravingera priemerný týždenný výnos 0,18 percenta. Z nich sa najviac darilo fondom od VÚB Asset Management a Sporo Asset Management. Oba mali zisk zhodne po 0,24 percenta. Zahraničné peňažné fondy sa v prepočte na koruny zhodnotili v priemere o 0,67 percenta. K výnosom im pomohlo najmä posilnenie eura oproti korune.
V skupine dlhopisových fondov sa zhodnotili korunové aj eurové fondy. Zisky dolárových fondov, prepočítané na koruny, skresalo oslabenie americkej meny. Zo všetkých dlhopisových a peňažných fondov sa v červených číslach ocitli iba štyri fondy, aj to v prevažnej miere spôsobili pohyby na devízových trhoch, a nie pokles cien aktív, ktoré majú v portfóliách.
Pri zhodnocovaní dlhopisov väčšinou dochádza súbežne k poklesu cien akcií a naopak. Teraz je však na trhu neštandardný stav. Investori sa rozdelili na dve skupiny. Jedna si myslí, že americká ekonomika sa tak skoro nezotaví. Nakupujú dlhopisy, lebo očakávajú ich zhodnotenie. Druhá skupina je presvedčená, že v USA príde k ekonomickému oživeniu, preto kupujú akcie. "Tým sa stáva, že úplne nelogicky rastú naraz ceny dlhopisov, aj akcií," uviedol Machaj. V minulom týždni sa však viac darilo americkým akciám, keď všetky rozhodujúce indexy v USA vzrástli. Zhodnocovali sa hlavne technologické tituly. Naproti tomu londýnska a nemecká burza mali stratu. Z akciových fondov si najlepšie počínal technologický fond Top 20 od KBC Equity Fund, ktorý v dolároch dosiahol zisk 2,68 percenta.


Vzhľadom na vysoký dopyt po štátnych dlhopisoch vlády SR by aj v tomto týždni mal podľa Machaja pokračovať rast ich cien. To vytvára predpoklad na posilnenie korunových peňažných a dlhopisových fondov. Pomôcť im môže aj posilňovanie koruny. "Väčšina investorov si myslí, že sa zopakuje presne to, čo minulý rok, keď Národná banka Slovenska najprv intervenovala v prospech koruny a potom znížila kľúčové úroky," povedal Machaj. Predpokladá, že ceny dlhopisov budú rásť, až kým centrálna banka úroky nezníži. Dariť by sa malo aj niektorým technologickým akciovým fondom. Analytici očakávajú hlavne nárast cien akcií svetových telekomunikačných spoločností.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
29. september 2024 15:23