StoryEditor

Dedíte firmu alebo iný majetok? Pozrite si 15 najzásadnejšídch zmien

Dedičské konania sa zrýchlili. Majitelia firiem ako aj ostatní dedičia sa môžu pripraviť na to, že k rozhodnutiu o dedičstve sa dostanú skôr.

Od júla sa totiž proces prejednania dedičstva riadi novým Civilným mimosporovým poriadkom. Ten zaviedol viaceré nové procesné inštitúty, v iných zasa došlo k podstatným zmenám. Prinášame najdôležitejšie zmeny, na ktoré by ste mali myslieť, keď dedíte majetok po blízkom či príbuznom.

1. Upovedomenie o dedičskom práve
Doteraz:
Konanie o dedičstve sa začalo na súde. Buď na návrh niektorého z účastníkov konania, alebo z vlastnej iniciatívy súdu. Ten začal konať, len čo sa dozvedel, že niekto zomrel alebo bol vyhlásený za  mŕtveho. Informáciu o tom dostal najmä od príslušnej matriky, ktorá je aj naďalej povinná oznámiť súdu, príslušnému na prejednanie dedičstva, úmrtie vo svojom matričnom obvode. Účastníkmi konania sú aj naďalej tí, o ktorých sa možno dôvodne domnievať, že sú poručiteľovými dedičmi, a ak takých osôb niet, štát. 

Po novom: V záujme ochrany dedičov sa dedičom bude doručovať tzv. upovedomenie o dedičskom práve. Doručovať sa bude do vlastných rúk alebo ústne do zápisnice sa zapíše skutočnosť o doručení. „Nemôže sa uplatniť tzv. fikcia doručenia. Notár je povinný urobiť všetky úkony potrebné na zistenie skutočného pobytu dediča, aby mu mohol upovedomenie doručiť. Takýmito úkonmi bude napríklad lustrácia matriky, registra obyvateľov, zahraničnej polície a podobne,“ hovorí advokát Milan Ficek z advokátskej kancelária Ficek & Ficeková. Táto právna úprava vedie k zvýšeniu ochrany dedičov oproti predchádzajúcemu stavu. Ak si však niekto nepreberie poštu na hlásenom trvalom pobyte, bude sa zásielka považovať za doručenú. 
 
2. Miestna príslušnosť o novoobjavenom majetku
Doteraz:
Do 1. júla 2016 nebola zákonom upravená miestna príslušnosť súdu, ktorý vykonával konanie o novoobjavenom majetku. V praxi sa tak často stávalo, že z dôvodov zmeny obvodov súdov museli účastníci dedičského konania proces absolvovať na viacerých súdoch. Súčasťou dedičského spisu v dodatočných konaniach sú pritom aj skoršie dedičské spisy. Preto sa musel aj tento spis presúvať medzi súdmi, čo značne spomaľovalo priebeh celého konania.

Po novom: Miestna príslušnosť súdu v konaní o dedičstve je v princípe rovnaká ako doteraz. Prvým kritériom jej určenia je adresa trvalého pobytu poručiteľa v čase smrti, druhým je miesto, kde mal poručiteľ majetok a tretím miesto, kde poručiteľ zomrel. Novinkou je podľa advokáta Milana Ficeka úprava miestnej príslušnosti pre dodatočné konanie (o novoobjavenom majetku), na ktoré bude príslušný súd, na ktorom bolo (riadne) konanie o dedičstve skončené.

3. Schvaľovanie právnych úkonov maloletého dediča súdom
Doteraz:
Ak dedí maloletý dedič, niektoré jeho právne úkony podliehajú schváleniu súdu, inak by neboli platné. Tento stav vyplýva z hmotného práva a nič sa v ňom nemení. Avšak predtým sa často stávalo, že súd, ktorý rozhodoval o schvaľovaní právneho úkonu maloletého, bol iný súd ako ten, ktorý viedol dedičské konanie. Celé dedičské konanie sa neprimerane predlžovalo.

Po novom: Zmenila sa miestna príslušnosť súdu na schvaľovanie právneho úkonu maloletého. Bude ním vždy ten súd, ktorý vedie konanie o dedičstve, v ktorom treba určitý právny úkon maloletého schváliť. „Pri maloletých dedičoch je vždy nutné schváliť úkony, ktoré v ich mene robia ich zástupcovia. Po novom budú tieto úkony schvaľovať súdy, respektíve poverení notári, ktorí vedú dedičské konanie. Nebude tak nutné zasielať spis inému súdu a čakať na rozhodnutie, tento úkon bol často časovo nesmierne zdĺhavý a zdržoval rozhodnutie vo veci, teraz tento problém už nebude,“ podotýka notár Peter Danzci z Nových Zámkov. Dokonca bude možné vydať rozhodnutie vo veci, ktorým sa zároveň rozdelí majetok a aj schváli úkon v mene maloleté...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-06-25 07:56:16 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Po lacnej energii pre domácnosti chce štát posielať výhodné faktúry za elektrinu aj z Gabčíkova 02 - Modified: 2024-06-19 11:28:32 - Feat.: - Title: Leto v HN 2024: Aké sú nové poplatky na katastri, kedy sa oplatí majetok darovať a čo sa mení v penziách 03 - Modified: 2024-06-18 13:30:00 - Feat.: - Title: O dedenom imaní rozhodnite sami. V spolupráci s advokátom vám prinášame presný postup 04 - Modified: 2024-06-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Chcete niekomu darovať svoj majetok? Dávajte si pozor na tieto pravidlá 05 - Modified: 2024-06-15 12:44:28 - Feat.: - Title: Poradcom prezidenta pre právne otázky by sa podľa Pellegriniho mal stať Miroslav Slašťan
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
08. júl 2024 16:18