StoryEditor

20 otázok: ušetrite pri ceste vlakom

07.07.2016, 00:00
Cestovať vlakom po Slovensku je výhodné najmä počas leta. Vlakoví dopravcovia pripravili v letnom grafikone viaceré novinky, ktoré sa oplatí využiť. Nezabudnite sa tiež informovať na možné zľavy či akcie, aby ste čo-to ušetrili.

Radí Peter Dirga, šéfredaktor železničného magazínu Railpage.net


1. Aké sú vaše postrehy z praxe pri zavádzaní letných grafikonov?
Letné grafikony podľa môjho názoru často obsahujú len kozmetické úpravy. Zohľadňujú najmä plánované výluky infraštruktúry, samozrejme, v lete sa myslí aj na dovolenkárov, turistov či cestovateľov. Železničná spoločnosť Slovensko zvýšila počet vlakov vo Vysokých Tatrách. Čoraz častejšie sú vo vlaku zaradené vozne na prepravu bicyklov. Železnice aj tento rok ponúkajú „odvoz“ na jeden z najväčších festivalov Pohoda v Trenčíne, a to formou mimoriadnych vlakov z Košíc a Bratislavy. Staršia generácia môže využiť mimoriadne zastavovanie vlakov vo Východnej, kde sa bude konať folklórny festival Východná. Cestujúci môžu dokonca získať aj zľavu zo vstupného.

2. Na čom môžeme najčastejšie ušetriť, ak cestujeme vlakom?
Počas leta ponúkajú dopravcovia rôzne zľavy, ktoré sú platné len v určitom, teda letnom termíne. Často ide o neobmedzené cestovanie za jednorazový poplatok. Cestujúcim odporúčam sledovať či už fanpage dopravcov na sociálnych sieťach, alebo oficiálne weby, kde sú akcie propagované. Aktuálne stúpa popularita kreditného konta, kde za každú cestu vlakom je cestujúcemu pripísaný bonus. Ten môže využiť ako zľavu pri ďalšom nákupe dokladu.

Radí Jana Morháčová, Železničná spoločnosť Slovensko
3. Čo mám robiť, keď na stanici nepredávajú lístok?
Ak je pokladnica zatvorená alebo na zastávke či v stanici nie je zriadená, je možné kupovať lístok aj priamo vo vlaku bez akejkoľvek prirážky. Je však potrebné sa hneď po nástupe ohlásiť vlakvedúcemu (sprievodcovi). Výnimkou sú linky vo Vysokých Tatrách (tatranské električky a zubačka) a lokálka Žilina – Rajec, kde nie sú vlakvedúci a lístok je potrebné si zabezpečiť vopred. Na bezplatnú prepravu v týchto vlakoch stačí preukaz. Na linkách s osobitným režimom nastupovania do vlaku (Trnava – Kúty, Ča...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-05-06 11:02:49 - Feat.: - Title: Najpodivnejšie miesto na Zemi? Tento ostrov sa nachádza v jazere, ktoré sa nachádza na ostrove v jazere, ktoré je na ostrove 02 - Modified: 2024-05-03 09:08:17 - Feat.: - Title: Dokonalý web pre cestovateľov? Táto stránka ti ukáže, kam sa do ôsmich hodín dostaneš vlakom z akejkoľvek stanice v Európe 03 - Modified: 2024-05-04 11:00:00 - Feat.: - Title: Pláže, rum aj vodopády. Maurícius je exotika s dávkou luxusu aj dobrodružstva 04 - Modified: 2024-04-29 14:00:00 - Feat.: - Title: Aplikácia, ktorú potrebuje každý študent. Vďaka nej zistíš, na ktoré vlaky sú už bezplatné lístky vypredané 05 - Modified: 2024-04-30 08:00:00 - Feat.: - Title: Necelý rok po tragickej nehode Titanu sú výlety v ponorke stále trendy. Stovky metrov pod hladinou ponúkajú luxusné večere či svadby
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
07. máj 2024 04:34