StoryEditor

Úverová linka pre HVB Bank

31.03.2003, 00:00
Autor:
SITASITA

HVB Bank Slovakia, a. s. (HVB), získala od Európskej investičnej banky (EIB) globálny úver vo výške 50 mil. eur. Súčasťou úverovej dohody, ktorú banka podpísala s EIB v piatok je aj podpora úverov pre malé a stredné podniky (MSP) od Európskej komisie prostredníctvom špeciálneho nástroja SME Finance Facility v rámci programu Phare. Informoval o tom hovorca HVB Stanislav Gronský.
HVB Bank už vyčerpala predchádzajúcu úverovú linku v objeme 30 mil. eur, ktorú získala od EIB v roku 2000. "Vďaka novej úverovej linke môžeme ponúknuť dlhodobé financovanie so splatnosťou do 15 rokov s výhodným úročením pre MSP a samosprávy na financovanie infraštruktúrnych projektov," uviedol predseda Predstavenstva HVB Bank Christian Suppanz. Úverové prostriedky bude banka poskytovať predovšetkým na projekty v oblasti priemyslu, ochrany životného prostredia, energetiky, infraštruktúry, turizmu, zdravia, vzdelávania a služieb. Investičná náročnosť projektu sa môže pohybovať od 40 tis. eur do 25 mil. eur, pričom prostriedky poskytnuté v rámci tejto úverovej linky môžu pokryť 50 % nákladov projektu. Európska komisia bude finančne podporovať úvery v objeme do 250 tis. eur pre podniky s maximálne 250 zamestnancami. Z celkového objemu úverovej linky Európska komisia finančne podporí úvery na podporu rozvoja MSP do kumulovanej výšky 10 mil. eur.
"Spolupráca so skúseným partnerom, akým je HVB, by mala prispieť k naštartovaniu väčšieho množstva projektov s vplyvom na medzinárodnú konkurencieschopnosť a integráciu Slovenska do EÚ," povedal viceprezident EIB Wolfgang Roth. Spoluúčasť Európskej komisie v rámci novej schémy pomáha podľa neho aj pri vytváraní priaznivého prostredia na rozvoj sektoru MSP v krajinách pristupujúcich do EÚ. Podpísaný kontrakt s HVB navŕšil celkový objem financovania EIB pre Slovensko od roku 1993 na asi 1,4 mld. eur.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. september 2024 01:08