StoryEditor

Chcete získať péénku? Toto vás zaujímalo v HN poradni najviac

30.10.2013, 09:00
Hľadáte odpovede na svoje otázky, opýtajte sa našich expertov z HNporadna.sk

Priznajú mi nemocenské dávky?

Otázka: Do 16. októbra 2013 som bola dobrovoľne nemocensky poistená,  po 27 týždňoch mám nárok na nemocenské, prípadne materské na druhý rok?

Odpovedá Ľubica Navrátilová, odborníčka na sociálne zabezpečenie: Nárok na nemocenské z dobrovoľného nemocenského poistenia vzniká po získaní 270 dní nemocenského poistenia, a to ste po 27 týždňoch poistenia nezískali. Nárok na nemocenské nemáte, rovnako nebudete mať nárok na materské (ak sa znovu nepoistíte).


Péenka pred materskou

Otázka: Od roku 2008 som dobrovoľne nemocensky poistená. Od 6. mája 2013 som sa nahlásila na Sociálke na nové poistenie s maximálnym vymeriavacím základom, lebo som zistila, že som tehotná, v šiestom týždni. Od 17. mája 2013 ma lekár vypísal na PN. Poistné za tých 12 dní som uhradila 4. 6. 2013 (asi 140 eur). Viem, že poistné je splatné do 8. nasledujúceho mesiaca. Nemala som zaplatiť poistné do konca mája? Onedlho nastupujem na materskú dovolenku, tak neviem, či nebude problém, ani raz som nedoplatky ani meškania nemala, čo sa týka platenia.

Odpovedá Ľubica Navrátilová, odborníčka na sociálne zabezpečenie: Ak veci správne rozumiem, potom nové dobrovoľné nemocenské poistenie vzniklo 6. 5. 2013 a od 17. 5. 2013 máte ako dočasne pracovne neschopná osoba nárok na nemocenské z minimálneho vymeriavacieho základu. Všeobecné podmienky nároku na nemocenské dávky, tak ako ich uvádza § 31 zákona č. 431/2003, vymedzujú pre dobrovoľne nemocensky poistenú osobu podmienku, aby najneskôr do konca mesiaca, ktorý predchádza mesiacu, v ktorom vznikne dôvod na poskytnutie nemocenskej dávky (u vás 6 týždňov pred pôrodom), mala zaplatené poistené za obdobie od prvého vzniku dobrovoľného nemocenského poistenia. Teda ak ste poistné zaplatili s mesačným oneskorením, nevznikne prekážka na priznanie materského.


Čerpanie PN v ochrannej lehote

Otázka: Pracovný pomer sa mi skončil 30. 9. 2013. Na úrade prace som sa zatiaľ neregistrovala, lebo som chorá a chystám sa ísť k lekárovi. Dokedy trvá ochranná lehota? Ak chcem čerpať PN-ku v rámci ochrannej lehoty, je potrebné, aby lekár vypísal len jeden papier?

Odpovedá Iveta Matlovičová, špecialistka na mzdy: Ochranná lehota je vo vašom prípade sedem dní po zániku nemocenského poistenia, takže do 7. 10. vrátane. Lekár vystaví len jedno potvrdenie o dočasnej PN, péenku ste povinná oznámiť aj na úrade práce. Podmienka 270 sa skúma pri nároku na materské, nie na nemocenské. V prípade, že vám lekár ukončí jednu PN-ku a vystaví doklad na ďalšiu PN-ku, nárok na nemocenské vám už nevznikne, pretože druhá PN nevznikla v ochrannej lehote. Najneskôr do 3 dní odo dňa skončenia DPN ste povinná oznámiť príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne (nie bývalému zamestnávateľovi), ktorá vám vyplácala nemocenské: skončenie DPN a súčasne predložiť Diel IV. – Hlásenie o skončení DPN.


PN pri dohodách

Otázka: Sestra pracovala v mesiacoch apríl – august 2013 na dohodu u dvoch rôznych zamestnávateľov zároveň. Výplatu mala na zmluvách 20 eur. V septembri 2013 zistila, že je tehotná, zrejme ju vypíšu na PN ako rizikové tehotenstvo, keďže je už v nemocnici. Má sestra nárok na vyplácanie minimálne nemocenskej dávky z dôvodu, že pracovala na tie dve dohody?

Odpovedá Ľubica Navrátilová, odborníčka na sociálne zabezpečenie: Nie každá dohoda o vykonaní práce zakladá nemocenské poistenie. U vašej sestry išlo o krátkodobú zárobkovú činnosť, ktorá pravdepodobne nezaložila povinné nemocenské poistenie. Ale aj keby založila, tak žiadna poisťovacia inštitúcia nemôže dlhodobo fungovať tak, že poistenec zaplatí poistné z vymeriavacieho základu 20 eur a dávka bude vymeraná z 393 eur. To je už ošetrené v zákone o sociálnom poistení. Takže u zamestnanca je dávka vymeraná z takého základu, z akého bolo platené poistné. Preto aj keby náhodou nárok vznikol, tak dávka bude vymeraná z 20 eur.


Maximálna materská z minima

Otázka: Mám otázku, čo sa týka PN z dobrovoľného nemocenského poistenia. PN mi vyplácali 1 rok, zas treba 26 týždňov, aby som mala na ňu nárok? Ale ak prejdú len dva mesiace, môžem byť na PN bez toho, aby mi ju vyplácali? Zaujíma ma to z dôvodu, že by som chcela maximálnu materskú. Pár dní by som si z maxima zaplatila a šla na PN – aj keď bez vyplatenia.

Odpovedá Ľubica Navrátilová, odborníčka na sociálne zabezpečenie: Takto by Sociálna poisťovňa skrachovala. Poistenec nie je povinný platiť poistné na dobrovoľné nemocenské poistenie v období, keď mu je poskytovaná dávka nemocenského poistenia, teda, ak pár dní zaplatíte poistné a budete dočasne práceneschopná, povinnosť platiť poistné vám ostáva. Po zaplatení 26 týždňov poistného vám síce vznikne nárok na nemocenské, ale z dĺžka podporného obdobia nebude jeden rok, ale sa odpočíta obdobie poskytovania nemocenského z predchádzajúcej pracovnej neschopnosti, ktoré je zahrnuté v období jedného roka spätne od vzniku novej PN.


Pomôže komerčná poistka?

Otázka: Som živnostník a odvody si platím len z minimálneho základu. Pomohlo by mi komerčné pripoistenie?

Odpovedá: Michal Škvarenina, Executive Manager Partners group SK:Živnostníci a ľudia platiaci odvody z minimálnej mzdy (konatelia s.r.o., prípadne zamestnanci, ktorým ich zamestnávateľ vypláca väčšinu mzdy „na čierno“) musia počítať, že aj ich náhrada počas PN-ky bude na minimálnej úrovni (3-6 Eur denne). Z toho sa nesplatí ani splátka hypotéky, ani iné potrebné životné náklady. Riešenie by som hľadal v komerčnom poistení, kde si môžem zakúpiť krytie pre prípad „PN-ky“ a určiť si výšku dennej dávky, ktorú mi komerčná poisťovňa bude vyplácať. 

Pri zakúpení komerčného poistenia práceneschopnosti treba dobre zvážiť, koľko z vášho príjmu mi pri práceneschopnosti zabezpečí Sociálna poisťovňa, a koľko ešte potrebujete dostať, aby neklesol váš životný štandard. Poisťovne prihliadajú aj na minimálny počet dní PN-ky, od ktorých začínajú plniť poistné krytie. Klient si v podstate vie vybrať, či plnenie začína od 8. dňa, od 15. dňa, alebo až po uplynutí 30 dní PN-ky. Rovnako je možné vybrať si, či komerčné poistenie má chrániť prípady PN-ky len z dôvodu úrazu, alebo aj ochorenia. Všetky tieto aspekty, vrátane veku, súčasného zdravotného stavu, prekonaných ochorení a úrazov a rizikovosti povolania majú vplyv na konečnú cenu pre klienta.

01 - Modified: 2005-08-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Volkswagen nakúpi oceľ od Severstaľu
01 - Modified: 2024-01-23 16:11:34 - Feat.: - Title: Administratívna záťaž aj chybovosť. Zubní lekári nesúhlasia s povinnosťou vystavovať pacientom PN 02 - Modified: 2023-11-20 09:47:41 - Feat.: - Title: Zamestnávatelia už majú možnosť sledovať elektronickú PN svojich zamestnancov, upozorňuje Sociálna poisťovňa 03 - Modified: 2023-09-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Varianty covidu sa snažia predbehnúť vlády aj firmy 04 - Modified: 2023-03-26 08:58:31 - Feat.: - Title: Papierové potvrdenia o práceneschopnosti majú zatiaľ zostať. Zmena sa dotkne aj špecialistov 05 - Modified: 2022-07-21 15:03:58 - Feat.: - Title: Chorý poslanec je nenahraditeľný. Plný plat beží počas PN aj jeho asistentom
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 10:35