StoryEditor

Zvýšený záujem klientov o služby SCP SR

24.02.2003, 23:00

Už niekoľko dní možno pozorovať na pobočkách Strediska cenných papierov (SCP) SR zvýšený záujem majiteľov majetkových účtov o jeho služby. Najviac v Bratislave na Miletičovej ulici, ale aj v Trenčíne, Banskej Bystrici a v Košiciach. Zvýšený záujem o služby SCP SR sa v tomto období každoročne opakuje po zaslaní faktúr na zaplatenie poplatkov súvisiacich s vedením majetkového účtu ich majiteľom. Mnohí z nich po doručení tejto faktúry v snahe overiť si počet cenných papierov na účte vo zvýšenej miere žiadajú na pobočkách SCP o vystavenie stavového výpisu z majetkového účtu. V tomto roku sa množstvo žiadateľov o služby SCP SR v inkriminovanom čase zvýšilo aj o akcionárov Allianz -- Slovenskej poisťovne, reagujúcich na ponuku spoločnosti Allianz AG na kúpu akcií spoločnosti Allianz -- Slovenská poisťovňa. Okrem uverejnenia ponuky na prevzatie, totiž spoločnosť Allianz -- Slovenská poisťovňa oslovila všetkých majiteľov takýchto akcií a upozornila ich na možnosť predať ich v rámci zverejnenej ponuky na prevzatie.
Záujemcom o predaj akcií spoločnosť Allianz -- Slovenská poisťovňa v liste odporúča obrátiť sa na pobočky Slovenskej sporiteľne. Majiteľom akcií v liste tiež odporúčajú pri návšteve pobočiek Slovenskej sporiteľne priniesť so sebou aj výpis z účtu v SCP SR alebo jeho fotokópiu nie staršiu ako jeden mesiac. Zrejme aj pod vplyvom tohto odporúčania majitelia akcií vo zvýšenej miere žiadajú na expozitúrach SCP SR o služby, najmä o výpis z účtu. Všetkých majiteľov majetkových účtov v SCP SR však chceme upozorniť, že o stavový výpis z účtu môžu požiadať aj písomne (poštou), formou žiadosti adresovanej na ústredie strediska (SCP SR, Ul. 29. augusta 1/A v Bratislave). Formulár žiadosti o výpis z účtu majiteľa cenných papierov je na internetovej stránke strediska www.scp.sk. Nie je však potrebný, ak klient pošle vlastnú žiadosť. V nej je potrebné uviesť okrem mena a priezviska, trvalého bydliska, rodné číslo a číslo účtu v stredisku. Nájdete ho na starších výpisoch, či už zmenových alebo stavových. Ak sa vám však nepodarí nájsť akýkoľvek výpis alebo dokument s číslom vášho účtu, nezúfajte. Stredisko ho dokáže identifikovať aj podľa rodného čísla. K písomnej žiadosti je potrebné doložiť doklad o zaplatení príslušného poplatku v zmysle platného cenníka služieb strediska. Podpis majiteľa účtu netreba overovať, výpis stredisko zasiela doporučene na adresu majiteľa účtu. Poplatok za vyhotovenie výpisu je 126,80 Sk, vrátane DPH.
Súčasný nápor klientov sa stredisko snaží riešiť dočasným posilnením zamestnancov na expozitúre pre fyzické osoby na Miletičovej ulici, ktorá to potrebuje najviac. Majiteľom akcií Allianz -- Slovenská poisťovňa, ktorý chcú svoje akcie predať -- keďže dnes je posledná možnosť reagovať na ponuku -- radíme, nech už nežiadajú nový výpis v SCP. Môžu použiť aj starší výpis, ak sa medzičasom nezmenil počet akcií na výpise a ak sa nezmenili ani ich osobné identifikačné údaje.
Pobočky v Trnave, Nitre, Žiline a Prešove stredisko zrušilo k 31. 12. 2002. Rušenie expozitúr aj napriek aktuálnemu zvýšenému záujmu o služby SCP SR zdôvodňujú jeho zástupcovia očakávaným znížením počtu klientov na pobočkách v súvislosti so zmenou na centrálneho depozitára v budúcnosti.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
29. september 2024 12:21