StoryEditor

Krátke správy

23.05.2003, 00:00

OTP Banka Slovensko znížila úrokovú sadzbu hypotekárnych úverov pre občanov na úroveň od 7,35 percenta, čo po zohľadnení štátneho príspevku predstavuje 4,85 percenta. Za štyri mesiace tohto roka poskytla banka 251 úverov v celkovom objeme 227 mil. Sk. Plán banky na tento tok je dosiahnuť v kumulatívnom vyjadrení 1 mld. Sk schválených hypotekárnych úverov. HN o tom informoval hovorca banky Norbert Lazar.
Francúzsky prezident Jacques Chirac vyzval na zníženie úrokov v eurozóne. "Úrokové miery sú nízko, ale mohli by ešte klesnúť," povedal Chirac. Európska centrálna banka znížila kľúčové sadzby naposledy v marci o 25 bázických bodov na 2,5 %. Napriek tomu má však viacero štátov z EMÚ ekonomické problémy. Nemecko, Taliansko a Holandsko museli v prvom štvrťroku čeliť hospodárskemu poklesu. Súvisí to aj so spevňovaním eura, ktoré si oproti doláru polepšilo od začiatku roka už o 11 %. (hn/ľj)
Všeobecná úverová banka, a. s., začne od 29. mája vydávať ôsmu emisiu hypotekárnych záložné listov (HZL) v objeme 1 mld. Sk so splatnosťou desať rokov, kupónový výnos 5,1 % bude vyplácaný ročne. Hypotekárne listy budú mať nominálnu hodnotu milión korún a budú sa vydávať pri emisnom kurze 99,65 % menovitej hodnoty vopred vybraným investorom. (SITA)
Českú republiku čakajú na ceste k jednotnej európskej mene väčšie prekážky, ako sa doteraz očakávalo. Pedro Solbes, komisár EÚ, znova upozornil, že Česi budú musieť dva roky pred prevzatím eura skrotiť korunu a držať pohyby jej kurzu v rozpätí 4,5 % (2,25 % nad a pod dohodnutou paritou). Českí odborníci vrátane ČNB rátali, že pásmo bude až 30 %. Predstavitelia poľskej centrálnej banky označili Solbesovo vyhlásenie za "tragédiu". (TASR)
Ceny japonských akcií včera vzrástli. Hlavný akciový index tokijskej burzy Nikkei sa posilnil o štyri desatiny percenta na 8 051,7 bodu. Motorom rastu bol pokles hodnoty jenu oproti doláru, keď sa ich vzájomný kurz vrátil na 117 jenov za dolár. Depreciácia (znehodnotenie) domácej meny zvýšilo záujem obchodníkov o akcie exportérov. K oživeniu trhu prispel aj rast cien akcií piatej najväčšej banky Resona Holding, ktoré sa po pondelkovom prepade na historické minimum začínajú zotavovať. Včera stúpli o 13,1 percenta na 69 jenov. (hn/ľj)
Pražská burza sa vo štvrtok posilnila druhýkrát za sebou, keď ju vytiahol nahor prudký nárast akcií Philip Morris ČR (o 3,5 % na 11 915 CZK), ktorý zatienil aj pokles väčšiny ostatných blue-chip titulov. Index PX-50 získal 0,25 % na 552,7 bodu. Objem obchodov v segmente SPAD sa znížil na 372 mil. CZK zo stredajších 449 mil. CZK. (SITA)

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. september 2024 23:27