StoryEditor

Jarný víkend v Pieninách a Zamagurí

28.04.2004, 00:00

Pieniny rozdeľuje štátna hranica na slovenskú a poľskú časť, ale obe oblasti poskytujú veľké možnosti turistiky, rekreácie a spoznávania tohto územia. Pieninský národný park, v ktorom v sobotu otvorili novú turistickú sezónu, je svojou výmerou najmenší národný park u nás, prírodnými hodnotami je však porovnateľný s ktorýmkoľvek národným parkom. Bližšie informácie o zaujímavostiach parku vám poskytne Správa pieninského národného parku (tel. číslo: 052/4181071).
K najznámejším atrakciám v Pieninách patrí splav po rieke Dunajec na tradičných drevených pltiach cez najväčší prírodný kaňon v Európe. Sobotňajší začiatok pltníckej sezóny na tejto rieke predznamenalo posvätenie pltí a turistických chodníkov, po ktorom nasledovalo symbolické odomykanie vôd Dunajca. Splav sa dá absolvovať z obidvoch strán Dunajca, zo slovenskej aj z poľskej. Nástupné prístaviská sa nachádzajú na poľskej strane v obci Sromowce Wyżne v časti Kąty, na slovenskej strane za obcou Majere a na začiatku obce Červený Kláštor. Splav slovenských pltí sa končí pri štátnej hranici pri obci Lesnica, poľské plte pokračujú v plavbe do mesta Szczawnica alebo Krościenko. Dĺžka plavby najkrajšou časťou územia, prielomom Dunajca, je deväť kilometrov, dospelého záujemcu vyjde jazda na 250 a deti do desať rokov na 100 korún. Plavebná sezóna na oboch stranách sa končí 31. októbra. Na návrat do východiskového miesta z obce Lesnica a Szczawnica môžete po ukončení splavu použiť autobus, taxislužbu, horský bicykel alebo sa vrátiť pešo po niektorej turistickej trase.
Vo všetkých ročných obdobiach navštevujú turisti región Zamaguria, ktorý je atraktívny aj pre cykloturistov. Sú tu vybudované cyklotrasy s prehľadnými mapami trás, môžete si požičať bicykel a športovú loď v Červenom Kláštore alebo pri Chate Pieniny v obci Lesnica. Podrobnejšie informácie vám poskytnú v infocentrách na oboch stranách Dunajca. Okrem prírodných skvostov a nádhernej scenérie krajiny môžete na tomto území vidieť vzácne kultúrne pamiatky. Medzi pozoruhodnosti určite patrí kartuziánsky kláštor zo začiatku 14. storočia v Červenom Kláštore, hrad v Starej Ľubovni so skanzenom, zámok v Niedzici či zachovalá ľudová architektúra najmä v obciach Osturňa, Havka, Veľká Lesná a Jezersko.
V zimnom období majú lyžiari k dispozícii niekoľko vlekov vedúcich na rôzne náročné zjazdové trate, ale priaznivcov si v tomto regióne našli aj bežecké trate. Z bežeckých trás, roztrúsených po celom okolí Zamaguria, je najzaujímavejšou trasa cez prielom Dunajca z Červeného Kláštora do Lesnice, dlhá deväť kilometrov. Lákavou trasou je aj hrebeň Malých Pienin, z ktorého sa návštevníkom ponúka panoráma Pienin, Belianskych Tatier, ale aj poľských Beskýd. Po absolvovaní náučného chodníka v Pieninskom národnom parku Prielom Dunajca môžu turisti prejsť hraničným priechodom do poľského kúpeľného mestečka Szczawnica.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
29. september 2024 02:21