StoryEditor

Yuri Dojc: Domov ma vrátila smrť otca

06.12.2010, 23:00

"Chcel som zabudnúť na všetko, aj na Slovensko a utiecť na Nový Zéland,“ spomína po vyše 40 rokoch od emigrácie pôvodom Humenčan Yuri Dojc. Pre priateľov Jurko Dojč. Napokon skončil v Kanade a na Slovensko dnes nedá dopustiť. Z reklamného fotografa, ktorého klientmi boli v 70. rokoch American Express, General Motors, Porsche či Panasonic, sa stal umelecký fotograf a úspech žne vo svete stále. Jednoducho človek, ktorý pozná recept na šťastie.

Choď za šťastím...
Mal to byť študijný pobyt v Londýne, avšak prišli ruské tanky a už sa nevrátil. Yuri Dojc, v tom čase mladík z východného Slovenska, začal nový život v kanadskom Toronte, kde vyštudoval fotografiu na prestížnej škole. Aj sem ho priviedla šťastná náhoda. Narodili sa mu dvaja synovia a minulosť vygumoval z hlavy. "Už som s tým nechcel žiť, bolo to veľmi ťažké,“ spomína si a rozpráva nám o rodičoch, ktorí boli Židia a akoby zázrakom prežili holokaust.

V roku 1997 však Dojcovi zomrel otec. Prišiel mu na pohreb a nastal zlom. Zrazu ho dobehla minulosť a návratu domov sa už nebránil. "Bolo to kruté, akoby vám niekto vylial studenú vodu na tvár,“ hovorí.

Príbehy bez slov
Yuri Dojc naposledy fotografoval príbehy ľudí, ktorí prežili holokaust, Rwandu po nemenej hrôzostrašnej genocíde, ale aj kanadských vojenských veteránov. Každá fotka prináša silný príbeh. V rwandskom múzeu genocídy sa mu nepodaril na prvý raz záber ženy medzi policami plnými lebiek obetí, lebo bol veľmi rozrušený. Tak si to chcel zopakovať. "Vedel som, kam ideme a mal som tú fotku zafixovanú v mozgu. Keď sme prišli na miesto, objavil sa tam jej šéf, ktorý mal na sebe uniformu ako československí policajti za komunizmu,“ prezradil a dodal, že v momente vzal nohy na plecia a utekal preč.

Yuri Dojc vyzerá ako optimista od prírody, pre ktorého je najväčšou radosťou jedenapolročná vnučka. A je rád, že už sa nemusí báť, že by mohla prísť o mamu, ako takmer on o rodičov. "Kedykoľvek sa pozriem na svoju vnučku, tak si spomeniem na ženy, ktorým deti zobrali v Osvienčime,“ hovorí a je rád, že dnes je Slovensko modernou európskou krajinou, do ktorej sa môže vracať.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. jún 2024 17:18