StoryEditor

Dočolomanský sa lúči. Naposledy

27.08.2009, 00:00

Včera uplynul rok, čo nie je medzi nami. Jánošík z najznámejšieho slovenského muzikálu Na skle maľované nás opustil 26. augusta 2008. Výnimočný slovenský herec Michal Dočolomanský vo veku 66 rokov podľahol rakovine pľúc. Výročie jeho úmrtia si pripomenieme aj albumom Posledné ďakujem, ktorý vychádza v týchto dňoch.

Poézia aj piesne
Okrem kompilácie 20 Naj Michala Dočolomanského, ktorá vyšla ešte v septembri minulého roka, sa po smrti umelca dostáva na trh ďalšia spomienková kompilácia Posledné ďakujem. Album otvárajú dve nové, ešte nevydané piesne - Keď zhasne posledný z dní a Spálení. Treťou v poradí je známa pieseň Ľúbim ťa, ktorú Dočolomanský nahral v roku 1977. Pieseň preloženú z francúzskeho originálu L'eté indien nahral francúzsky spevák Joe Dassin.

Z filmografie:

Výlet po Dunaji (1962, Miško)
Tvár v okne (1963, Haruštiak)
Do zbrane, kuruci! (1974, Lukáš Michalič)
Červené víno (1976, Rochus)
Adéla ještě nevečeřela (1977, Nick Carter, krajan Matějka)
Penelopa (1977, Viktor Kuzma)
Plavčík a Vratko (1981, kráľ Svetoslav)
Tisícročná včela (1983, Valent Pichanda)
Medená veža (1970, lekár)
Dni zrady (1973, Jan Šverma)

Album okrem piesní obsahuje aj prednesy poézie, a tak si fanúšikovia tohto výnimočne talentovaného herca budú môcť vychutnať jeho umelecký prednes. Dočolomanský recituje zo zbierky básní Milana Hanzela s názvom Posledná, ktoré nahral v sedemdesiatych rokoch. Vydavateľstvo na album zaradilo básne Posledná, Ako voda, My uprostred ľudí, Cestou k tebe, Blues, Ako vôňa ruží, Ďakujem a Ordo ex sequiarum.

Drina sa vyplatila
Michal Dočolomanský sa narodil 25. marca 1942 v obci Niedzica v dnešnom Poľsku. Hoci sa najprv učil za automechanika, kroky ho viedli úplne iným smerom - herectvo mal totiž v krvi. Hoci začiatky nemal ľahké, dotiahol to do úspešného konca. "Okrem driny musíte mať aj kus šťastia. Ja som to šťastie mal,“ povedal Dočolomanský v jednom z posledných rozhovorov.

Začínal ako ochotník, no prepracoval sa až na prvú scénu. Na dosky Činohry Slovenského národného divadla sa dostal v roku 1964 a počas 44 rokov tu stvárnil vyše sto postáv. Medzi jeho najväčšie roly patrí Jánošík z muzikálu Na skle maľované, no najväčšou výzvou pre neho bola postava Peera Gynta, pretože sa s ňou musel popasovať. Do pamäti sa vryl aj vďaka filmovým úlohám - zažiaril ako Lukáš Michalič vo filme Do zbrane, kuruci!, ako Valent Pichanda v Tisícročnej včele, ale aj ako detektív Nick Carter v obľúbenej snímke Adéla ještě nevečeřela.

Výnimočný človek
Nebol však iba jedinečný herec, ale aj veľká osobnosť. Jeho spoločnosť milovali všetci jeho kolegovia.

Držiteľ niekoľkých významných štátnych ocenení bol v roku 2007 ocenený aj Radom Ľudovíta Štúra 1. triedy za mimoriadne zásluhy v oblasti politiky, rozvoja Slovenska a za mimoriadne významné šírenie dobrého mena v zahraničí.

Rakovinové ochorenie, ktorému minulý rok v auguste podľahol, mu diagnostikovali iba začiatkom roka.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
28. september 2024 17:23