StoryEditor

Agresívnych s humorom ignorujte

18.03.2009, 23:00
Autor:
SOVSOV

Prepúšťanie či obavy zo straty zamestnania v každej firme nepríjemne zhusťujú atmosféru. Pod jej vplyvom, žiaľ, dochádza aj k zmene správania ľudí. Samozrejme, že k horšiemu. A podľa psychológov dnešnému životnému štýlu v spoločnosti dominuje nárast medziľudskej agresivity. A obete vyhľadávajú čoraz častejšie spôsoby ako jej čeliť.

Ostré lakte a intrigy
Pracovnému prostrediu, v ktorom hrozí prepúšťanie, začínajú dominovať intrigy či dokonca štýl ostrých lakťov. Ľudia sa podriadia tlaku okolia a majú sklon intrigovať či ohovárať. Všetko to môže z ich strany prerásť do dlhodobejšieho teroru buď priamych konkurentov alebo ľudí, ktorých si jednoducho len tak vytypujú. Za osobitne nebezpečné prostredie je považované také, v ktorom sami šéfovia sami intrigujú, ohovárajú a sami tieto nezdravé praktiky dokonca podporujú. "Najlepším spôsobom, ako sa vyhnúť prípadným intrigám, je nezapojiť sa do nich a nebyť súčasťou začarovaného kruhu intríg. Riešením je tiež zostať neutrálny, prípadne na intrigy upriamiť pozornosť nadriadeného, ktorému dôverujete. Alebo sa snažiť "podrazákov“ ovplyvňovať pozitívne, určite sa nezapájať do negatívnych vyjadrení na adresu šéfa, kolegov či celej spoločnosti,“ hovorí konzultantka spoločnosti Synergie Slovakia Ivana Klimová.

Obete intríg a iných nekalých praktík by si mali uvedomiť, že zo strany intrigána môže ísť o závisť a neprajnosť s cieľom poškodiť. "Ak vám hrozí výpoveď kvôli nepravdivým informáciám o vašom prístupe k práci, či o vás všeobecne, musíte rozhodne bez váhania konať. Otvorená komunikácia s nadriadeným, prezentovanie pravdivých informácií u spravodlivého šéfa, má určite hodnotu a hrá podstatnú úlohu. Dôležité je mať najmä otvorený prístup ešte predtým, ako daný jav vznikol. Ak máte povesť intrigána, tohto imidžu sa tak ľahko nezbavíte, a to môže byť dôvod, pre ktorý vás môžu vyhodiť ako prvého,“ dodáva Ivana Klimová.

Ďalšou formou správania je aj citové vydieranie. "Prepúšťaný nie je agresívny, ale citovo vydiera. V podstate "žobre“, neustále sa vracia k vzniknutej nepriaznivej situácii a opisuje jej následky. Manažéri takéto situácie spracúvajú oveľa ťažšie, než agresivitu a intrigy. Vtedy by mali ako pri každom citovom rozpoložení prejaviť pochopenie, zaujať stanovisko, ale zároveň neustúpiť,“ hovorí riaditeľ agentúry AuJob Peter Ulbrik.

Nepodľahnúť panike
Dôležité je aj v tých najzložitejších situáciách nespanikáriť. Ak máte podozrenie, že kolegovia intrigujú, nemali by ste čakať, kým sa udalosti uberú tým nesprávnym smerom. "Snažte sa zostať prirodzený, plňte si svoje pracovné povinnosti a predovšetkým nedonášajte nadriadenému. Naopak, snažte sa vytvoriť pocit, že ste nezainteresovaný. Ak je obvinenie proti vám, pripravte si argumenty a určite sa nevydajte cestou citového vydierania. Vaša práca a výsledky majú byť vaším obhajcom,“ radí riaditeľka spoločnosti Synergie Slovakia Martina Klubicová.

Všeobecne ide v zložitých situáciách o určité prejavy pudu sebazáchovy. O snahu dosiahnuť stabilitu svojho zamestnania. S prejavom podrazov v podobe donášania sa stretávame bežne. V snahe dosiahnuť priazeň u nadriadených.

Ako sa brániť intrigám v čase prepúšťania

  • zistite, kto o vás šíri klebety
  • požiadajte dotyčného o konfrontáciu pred kolektívom
  • v prípade zapierania to bez váhania oznámte oddeleniu ľudských zdrojov
  • otvorene komunikujte s vaším nadriadeným
  • prezentujte o sebe vedeniu firmy pravdivé informácie
  • vytvárajte o sebe dojem neutrality

Šok a optimizmus
Mnohí výskumníci dospeli k záveru, že reakcia vyvolaná hrozbou zo straty práce či prípadne jej straty sa prejavuje najprv šokom. "Človek nechce danému stavu uveriť. Často je presvedčený o tom, že nájsť si novú prácu je otázkou krátkeho času. Jednoducho podceňuje to, čo sa stalo, minimalizuje dôsledky, ktoré nová situácia priniesla. Po fáze šoku nastáva fáza optimizmu“, upozorňuje psychologička, lektorka a konzultantka spoločnosti elem consulting Ľubica Mižičková. Vtedy ľudia akoby mali veľa síl nájsť si novú prácu a venuje sa veciam, na ktoré doposiaľ nemal čas.

Jednou z príčin intrigovania, agresivity či ohovárania je stres z preťaženia alebo zlej organizácie firmy. Môžeme sem zarátať chyby v komunikácii či ignorovanie firemných pravidiel. Ďalším dôvodom býva zlý štýl riadenia ľudí. "Na jednej strane figuruje šéf bez autority, ktorý nepriamo vytvára živnú pôdu pre nezdravé pracovné prostredie. A na opačnej strane spektra sa môžeme stretnúť so šéfom, ktorý dominuje v každej situácii, čím nepripúšťa priestor pre otvorené vyjadrovanie názorov a zdravú diskusiu,“ dodáva Konzultantka Synergie Slovakia Ivana Klimová.

Prečítajte si aj:
Šéfovia nesmú intrigánstvo podporovať

Správanie ľudí vo firmách by mal riadiť ich šéf. A predovšetkým by mal pracovníkov zjednocovať aj počas takých situácií, akým je hrozba prepúšťania. Jednoducho im dať najavo, že takáto nepriaznivá situácia ich musí stmeliť a motivovať.

Celý článok >>

Robte to ako ja. Téma: Ako čeliť nepríjemnému správaniu kolegov pri hrozbe prepúšťania

V prvom rade je potrebné uvedomiť si, že nečisté metódy sú skôr prostriedkom zbabelých, menej výkonných a nevyrovnaných pracovníkov, ktorí sa obávajú prepustenia či nemajú iný racionálny podklad na podnietenie vlastného kariérneho rastu. Problémy sa odporúča riešiť od začiatku, kým neprerastú do väčších konfliktov. Malý požiar sa dá na rozdiel od domu v plameňoch uhasiť vynaložením menšieho úsilia a pomocou jednoduchších techník.

Celý článok >>

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
29. september 2024 08:35