StoryEditor

Nesmú byť pre ne nepoužiteľní

16.04.2009, 00:00
Autor:
SOVSOV

Na Slovensku je podľa internetových prehliadačov registrovaných približne 200 personálnych agentúr. Personalistika je v tomto zmysle veľmi lákavý džob. No klienti ani uchádzači však nemajú práve najlepšie skúsenosti. Samozrejme, nie so všetkými.

Bratislava - Uchádzači o prácu majú zvyčajne voči personálnym agentúram negatívny postoj. Príčin môže byť hneď niekoľko. "Pre zle nastavenú zmluvu, prístup konzultanta personálnej agentúry, dlhší čas čakania na výsledok - to znamená nájdenie práce. Každý klient prichádza do personálnej agentúry s tým, že mu sprostredkuje prácu. Ak sa tak nestane, je z toho mierne rozčarovaný," uvádza riaditeľ personálnej agentúry AuJob Peter Ulbrik. Celý postup však závisí predovšetkým od personálnych konzultantov a, samozrejme, aj to, či dotyčný klient - kandidát bude negatívne emócie a referencie šíriť ďalej. V tomto zmysle by mal každý klient kandidát dostávať spätnú väzbu po pohovore okamžite, aby sa dokázal zariadiť ďalej, zvoliť postup. Čas je v tomto smere tiež veľmi dôležitý, pretože každý človek bez práce má pochopiteľnú tendenciu byť veľmi netrpezlivý a často skĺzne do skeptických nálad.

Konkurenčný boj
Pochopiteľné je, že v týchto časoch dochádza k zostrenému konkurenčnému boju medzi jednotlivými personálnymi agentúrami. Niekedy to zachádza až tak ďaleko, že jedna zhadzuje relevantnosť a úroveň tých druhých, a tak uchádzačom neostáva nič iné, iba si podľa individuálne získaných referencií zvoliť tú pravú. Mnoho agentúr stráca podľa Petra Ulbrika u svojich uchádzačov - kandidátov kredit práve preto, že ich v niektorých prípadoch nevnímajú ako použiteľných pre svojich klientov (firmy, ktoré si agentúru najali na získavanie určitých pozícií). Okamžite vtedy menia spôsob komunikácie a nesnažia sa individuálne dotyčným ľuďom ďalej pomáhať, pretože ide o neplatenú službu.
Z druhej strany mince možno vyčítať, že klienti (firmy a spoločnosti) sa k personálnym agentúram stavajú z pochopiteľných dôvodov trhovo. V nejednom prípade nemajú možnosti nájsť si ľudí na požadované pozície sami. Čoraz viac kladú dôraz na rýchlosť, kvalitu a spoľahlivosť pri výbere ľudí.

V zahraničí
Skúsenosti zo zahraničia hovoria, že tam sa personálne agentúry nesprávajú v niektorých prípadoch ako ignoranti. Čo u nás tiež nie je pravidlo, ale na spoľahlivosti je v určitých prípadoch nutné ešte popracovať. Jednoducho si rovnako vážia klienta - firmu, pre ktorú hľadajú potrebných ľudí a uchádzača o pozíciu, teda kandidáta. Dokážu presne vyselektovať ľudí podľa nastavených požiadaviek, pripraviť individuálne a poskytnúť rovnako aj požadované poradenstvo. Aj napriek tomu, že ide už o spomínanú bezplatnú službu. Nikdy totiž nevedia, kedy sa im dotyčný človek bude pre istú pozíciu časom hodiť a môžu využiť jeho potenciál, profil a skúsenosti pre dosadenie na pozíciu niektorému z klientov. A vtedy, pochopiteľne, zarobia.
Mnohé z našich personálnych agentúr preberajú systém práce a filozofiu zo svojich materských centrál v zahraničí. Niektoré z nich sú vám už pomerne známe. Dokazujú to predovšetkým referencie. Trh je týmito agentúrami doslova zaplavený. Všetko je však zakorenené v prístupe ku klientom, z ktorých majú okamžitý zisk, ale i k individuálnym uchádzačom - kandidátom.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
29. september 2024 08:23