StoryEditor

Poistné krytie áut od januára výrazne stúpne

30.07.2008, 00:00
Autor:
(kas)(kas)

Výraznejšie zmeny poplatkov či limitov poistného krytia nás v novom roku nečakajú. Jediným druhom poistenia, ktorého sa toto všeobecné pravidlo netýka, je však povinné zmluvné poistenie motorových vozidiel.
Nové limity poistného krytia
V oblasti povinného zmluvného poistenia áut sa pravidlá často menia. Podľa novely zákona sú poisťovne povinné uplatniť od januára 2009 nové limity poistného krytia vo výške najmenej 2,5 milióna eur pre škody na zdraví a 500-tisíc eur pre vecné škody. Oproti súčasnej výške poistného krytia budú nové sumy významným prínosom pre všetkých poistencov. V súčasnosti sú minimálne limity poistného krytia pre škody na zdraví 19 miliónov korún a pre vecné škody päť miliónov.
Napriek minimálnym limitom poskytuje väčšina poisťovní limit poistného krytia 20 miliónov pri škode na zdraví a 20 miliónov pri vecnej škode. Okrem týchto limitov majú všetky poisťovne v ponuke aj nadštandardné krytie až do 60 miliónov. Na základe týchto skúsenosti môžeme očakávať, že tlak konkurencie donúti poisťovne hľadať výhodnejšie riešenia aj v budúcnosti. Doteraz sa museli vodiči, ktorí často cestujú do zahraničia, pripoistiť. Hlavne v západnej Európe bývajú náhrady za škody veľmi vysoké. Pri vážnejšej nehode môže škoda narásť aj do niekoľkých miliónov korún, a preto sa vyššie limity poistného krytia vyplatia.
Podmienky sa nemenia
Všetky zmluvné podmienky ostávajú v prípade povinného zmluvného poistenia rovnaké, menia sa len minimálne limity poistného krytia. Poplatky sa po konverzii prepočítajú na euro a zaokrúhlia na dve desatinné miesta na najbližší eurocent. Aj v budúcom roku si budeme môcť vybrať medzi poistením na technický a kalendárny rok a hľadať výhodnejšie poistenie svojho vozidla. Samotnú výšku poistného by euro podľa poisťovní ovplyvniť nemalo, pôjde len o matematické prepočty doterajších platieb. Rovnaké by mali ostať aj zmluvné podmienky v oblasti povinného zmluvného poistenia. Poisťovne však sľubujú, že o všetkých zmenách budú včas svojich klientov informovať.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
21. september 2024 01:12