StoryEditor

Hypotekárna kríza sťahuje svetové akciové trhy

13.08.2007, 00:00

Obavy z vývoja vo finančnom sektore sa aj počas minulého týždňa striedali so snahou o kúpu akcií po prudkých prepadoch. Volatilita na trhoch, teda neistota a strach, sa dostala na niekoľkoročné maximum, čo naznačuje, že obchodníci rátajú s možným ďalším poklesom cien akcií.

Rast nevydržal
Spočiatku trhy rástli pod vplyvom zasadnutia Americkej centrálnej banky FED, ktorá ponechala úrokové sadzby na nezmenenej hodnote 5,25 percenta, vo svojej správe však zdôraznila opäť riziko inflácie, pričom investori sa obávali, že sa po poslednom vývoji zameria viac na vývoj hospodárstva a problémy v realitnom sektore. Koncom týždňa však znova prišli negatívne správy z finančného sektora, keď viaceré fondy aj banky oznámili problémy s oceňovaním a hodnotou svojich investícií do hypotekárnych cenných papierov s nižším kreditom. Svetové centrálne banky, americká, európska aj japonská, v záujme stabilizácie situácie poskytli likviditu finančným trhom v objeme dokonca oveľa väčšom, ako tomu bolo v septembri 2001 po teroristických útokoch. Investori spočiatku privítali túto finančnú injekciu, analytici však neskôr naznačovali, že centrálne banky asi vidia veľké problémy v ekonomikách, keď boli ochotné poskytnúť taký objem financií.
Trhy tak vymazali takmer celý svoj rast a indexy týždeň uzavreli iba s miernym nárastom. Výnimkou boli nízkokapitalizované spoločnosti, ktoré prudko narástli vďaka predpokladom, že FED bude musieť v záujme stabilizácie situácie znížiť v septembri úrokové sadzby na päť percent.

Problémy aj v Európe
Aj európske trhy zažívajú v auguste silné turbulencie. Obchodníci sa viac ako na makroekonomické správy z Európy sústredili na dôkazy prenosu amerických problémov v realitnom sektore na európsku pôdu. Okrem prudkého poklesu realitných investícií sa do komplikácií dostali aj niektoré banky, ktorých fondy investovali do amerických hypotekárnych cenných papierov. Napriek dobrým fundamentálnym základom európskej ekonomiky a solídnym hospodárskym výsledkom firiem, ktoré by za iných okolností nemali zlý vplyv na akciové trhy, negatívna nálada medzi investormi spôsobila prepad indexov, keď si odpísali straty od 1,25 percenta v Nemecku až po tri percentá vo Veľkej Británii.

Neistota v Japonsku
Japonský akciový trh svoje obchodovanie spočiatku začal v pozitívnom duchu, keď index budúceho vývoja ekonomiky prvýkrát za osem mesiacov poukázal na to, že ekonomika by sa mala rozvíjať. Nové dôkazy o znížení spotrebiteľských výdavkov však optimizmus schladili aj napriek tomu, že japonské hospodárstvo sa aktuálne vyvíja tak, že viacerí analytici predpokladajú skoré zvýšenie úrokových sadzieb zo strany Japonskej centrálnej banky. Tieto predpoklady majú vplyv na vývoj japonského jenu oproti doláru, pretože množstvo investorov si požičiava jeny za aktuálne nízke úrokové sadzby, zmení si ich na americké doláre a za to financujú svoje nákupy akcií. Pokiaľ však v Japonsku úrokové sadzby porastú, zníži sa tým výhodnosť pôžičiek v jenoch a tak obchodníci kupovali jeny, aby uzavreli svoje pozície. Následné mierne posilnenie jenu negatívne zapôsobilo na japonských exportérov a index Nikkei 225 nakoniec uzavrel týždeň podobne ako Európa so stratou 1,25 percenta.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
21. september 2024 04:45