StoryEditor

Distribútorov liekov sa euro priamo nedotkne

06.08.2008, 00:00
Autor:
(kas)(kas)

Duálnemu zobrazovaniu nepodliehajú peňažné sumy uvádzané výlučne iba medzi právnickými osobami navzájom alebo iba medzi podnikateľmi pri ich podnikateľskej činnosti. Práve preto sa prechod na euro výraznejšie nedotkne veľkodistribučných firiem, ktoré dodávajú lieky a zdravotnícke pomôcky do verejných a nemocničných lekární a výdajní zdravotníckych pomôcok na Slovensku.
Distribútor liečiv a liekov, zdravotníckych pomôcok, dietetických potravín a voľnopredajných výrobkov nie je povinný duálne zobrazovať ceny na faktúrach a ani zverejniť konečnú cenu v eurách. Cenníky voľnopredajných výrobkov musí pacientovi sprístupniť lekárnik v tlačenej alebo elektronickej forme. Pre distribučné spoločností je dôležitá príprava informačných technológií a doladenie účtových postupov.
Distribučné firmy sú typickí importéri, a preto im odpadá podstatná časť kurzových rizík. "Keďže v prípade liekov a zdravotníckych pomôcok hradených z prostriedkov zdravotného poistenia nie je možné premietnuť zhoršenie kurzu do realizačnej ceny, sú kurzové riziká veľmi dôležitým faktorom a prechod na euro ich vplyv významne znižuje," hovorí Sina Niku zo spoločnosti Phoenix.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
21. september 2024 09:49