StoryEditor

Potrebujú aj váš individuálny prístup

20.05.2009, 00:00
Autor:
SOVSOV

O kľúčových ľudí sa v súčasnosti vedie vo firmách oveľa silnejší boj než kedykoľvek predtým. Ako však zistíme, ktorí z nich to v našich pracovných tímoch skutočne sú? Spomínaný človek by mal byť predovšetkým na vysokej odbornej úrovni s vysokými pracovnými výkonmi. Zabezpečuje chod firmy tak, že si ho jednoducho nevieme inde predstaviť. A v neposlednom rade je výborným tímovým hráčom.

Prirodzená autorita
Kľúčoví ľudia sú pre svoje okolie prirodzenou autoritou. Jednoducho sú veľmi schopní plánovať, stanovovať ciele, rýchlo sa rozhodovať a niesť zodpovednosť. "Medzi týchto ľudí radíme aj takých, ktorí majú prirodzený talent a sú schopní učiť sa nové veci. Jednoducho stelesňujú to, čím chce firma v skutočnosti byť," hovorí Luděk Pfeifer z poradenskej spoločnosti M.C.Triton. A je úplne jedno, či ide o špecializovaných technológov, manažérov, výnimočné talenty. Ich strata vo firme je vždy citeľná. Udržiavať si ich iba zbytočným preplácaním je veľké riziko, pretože nikdy neviete, kedy im z konkurencie neponúknu viac. Nesmiete zabudnúť, že je dôležité pristupovať k nim individuálne.

Ak si chce firma udržať talentovaného človeka, do vzťahu k nej by nemala zapojiť len jeho um, ale aj srdce. Pripomínajte týmto ľuďom, že sú súčasťou vašej firmy, a veľmi dôležitou. Niektorí z nich môžu mať kvôli svojej výlučnosti pocit nepochopenia, osamotenia.

Žiadny nadriadený by nemal zneužívať ich nadanie v zmysle: Keď si taký šikovný, zvládneš všetko. Iba ho múdro využívať. Akokoľvek to môže vyznieť fádne, prejavy uznania, rešpektu a slušnosť by mali byť pritom samozrejmosťou. Ak sa cíti talentovaný človek, a nielen on, dobre u svojho zamestnávateľa, potom nechá vždy zvíťaziť srdce nad rozumom. Najlepšou metódou je sledovať ich rozvoj, ponúkať im príležitosti. Čoraz viac ľudí vo firmách talenty vyhľadáva, je na tom postavená personálna politika a stratégie firiem.

Dajte im mimoriadne úlohy
Ako podchytiť talentovaných ľudí. Príležitosťou. Prácou v zaujímavých tímoch, stážou alebo mimoriadnymi úlohami. Potrebujú výzvy. Zadávanie činností, ktoré hravo zvládli už na začiatku svojej kariéry, ich ponižuje.

S talentovanými ľuďmi musí pracovať šéf, ktorý je sám na úrovni. Nemusí byť vôbec taký odborník ako oni. Skôr dobrý psychológ, vyjednávač a prirodzená autorita, ktorú môžu rešpektovať. Nemal by mu chýbať ani "nos" na potreby týchto zamestnancov.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
29. september 2024 08:25