StoryEditor

V Rakúsku trval duálny obeh dva mesiace

20.08.2008, 00:00
Autor:
(kas)(kas)

Rovnakým procesom prechodu na euro prešlo Rakúsko pred takmer siedmimi rokmi. Rakúšania aj dnes nostalgicky spomínajú na svoj starý šiling a tí starší v ňom aj teraz počítajú. Konverzný kurz u našich juhozápadných susedov bol oveľa náročnejší na prepočet. Na výpočet hodnoty obyčajného chleba potrebovali až dve matematické operácie. Najprv sa počítalo zo šilinga na marku a až z marky na euro.
Príprava na novú menu - duálne zobrazovanie cien - je iba prvý krôčik k prijatiu závažnej zmeny. Kým u nás bude trvať zobrazovanie cien v korunách aj v eurách od 23. augusta do konca roka, v Rakúsku si mohli na euroceny zvykať iba tri mesiace. Bežný Rakúšan si túto drobnú úpravu pri cenovke veľmi nevšímal, zásadné zmeny prišli až pri platení 1. januára 2002.
Matematické pravidlá
Vo všeobecnosti platilo pri zaokrúhľovaní pravidlo dvoch desatinných miest. Na účtoch za elektrinu, plyn, vodu či telefón sa vždy zobrazovala eurová cena zaokrúhlená na dve desatinné miesta, iba pri zložitejších operáciách bánk a verejných inštitúcií sa zaokrúhľovalo na viac desatinných miest. Všetky sumy sa prepočítali podľa platného konverzného kurzu, ktorého hodnota bola 13,7603 šilinga za jedno euro. Pri zaokrúhľovaní sa používali prísne a presné matematické pravidlá. V Rakúsku neplatilo podobné zákonné pravidlo ako u nás, keď sa ceny zaokrúhľujú smerom nadol, teda v prospech občana. Vždy vyhrávala striktná matematika.
Ceny sa zmenili
Po prvom januári boli v obchodoch všetky ceny presne prepočítané na eurá. Stavebný inžinier Wolfram Lendenfeld zo Sankt Poeltenu spomína, že kým druhého januára stála vec 12,73 eura, o tri týždne sa už obchodníci vrátili k starým marketingovým praktikám a cenu si prispôsobili na 12,99 eura. Aj keď existoval zákonný dohľad nad zvyšovaním cien, ich rast bol viditeľný. Najviac sa prejavilo zvyšovanie cien v gastronomických zariadeniach. Naopak, technika vstupom do eurozóny zlacnela.
Dlhší duálny obeh
Najväčšie obavy majú obchodníci, ale aj tí, ktorí denne prichádzajú do priameho kontaktu s peniazmi, z prvých dvoch týždňov nového roka. Hneď prvého januára 2009 sa u nás začína 16-dňový duálny obeh. V tomto čase budeme musieť pochopiť pravidlá platenia v eurách a zároveň môžeme ešte poslednýkrát hradiť svoje výdavky slovenskou korunou. V Rakúsku prijímali euro pred siedmimi rokmi v januári a čas na zvykanie mali o dosť dlhší. Až dva mesiace sa dalo platiť v starej mene i novým európskym platidlom, a napriek tomu bol prechod pre občana náročný.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
21. september 2024 09:28