StoryEditor

Stredoeurópske akciové trhy

27.08.2007, 00:00

Po mesiaci nervozity a neistoty na kapitálových trhoch došiel medveďom dych a býci sa vrátili v plnej sile. Po tom, ako americká centrálna banka Federal Reserve Department znížila ešte v piatok diskontnú sadzbu o 50 bázických bodov, nabrali trhy jasný rastúci trend a naprieč všetkými sektormi sa mohutne posilňovali. Najviac si pripísal poľský index WIG20, ktorý zavrel na 3 601 bodoch so ziskom 6,4 percenta, český PX si pripísal 4,7 percenta na 1 767 bodov a BUX narástol o 4,3 percenta na 26 701 bodov. Všetky indexy sa tak dostali nad dlhodobo podpornú úroveň 200-dňového kĺzavého priemeru.
Zmeny na poli úrokových sadzieb očakávame v najbližšom čase aj v strednej Európe. Tento významný makroekonomický nástroj je jeden z najdôležitejších z pohľadu rastu kapitálového trhu. V Maďarsku je v pondelok zasadnutie bankovej rady, kde sa očakáva zníženie o 25 bodov. Analytici pritom predpokladajú, že do konca roka by sa úroková sadzba mohla dostať až na 7 percent z dnešných 7,75 percenta. Naopak, v Českej Republike prevažujú názory o zvýšení úrokovej sadzby, ktorá je aktuálne jedna z najnižších v Európe. Investori by tak mohli zvažovať zmenu rozmiestnenia stredoeurópskych portfólií v prospech Maďarska.
Jeden z najväčších nárastov v Poľsku zaznamenala farmaceutická spoločnosť Bioton (+ 20 %). Tá sa začína spamätávať z drastického pádu, keď predstavitelia spoločnosti začali zásobovať trh pozitívnymi správami. Spoločnosť KGHM zvýšila prognózu celoročného zisku o 24 percent a tržieb o 11 percent, čo by znamenalo zvýšenie minuloročného zisku na jednu akciu.
Viacero spoločností využilo korekciu k nákupom vlastných akcií, ktoré využívajú pri opčných programoch, či k upravovaniu vlastnej majetkovej štruktúry. Medzi tieto spoločnosti patria najmä ČEZ, OTP Bank, MOL, IMMOEAST či BZWBK. Aj takéto nákupy mali priaznivý účinok na náladu na trhu.
Potom ako sa minulý týždeň trhy mohutne posilňovali, očakávame tzv. pullback, keď sa akcie po 5- až 10-percentnom náraste mierne skorigujú pri realizácii krátkodobých ziskov.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
29. september 2024 03:19