StoryEditor

Nové projekty majú vysokú obsadenosť

25.08.2008, 00:00

Aká je situácia na trhu s kancelárskymi priestormi?
Už od roku 2006 sa hovorí o presýtení trhu kancelárskymi priestormi. Tieto názory sa však nestretávajú s praxou, pretože nové projekty aj s veľkou plochou sa naďalej obsadzujú takmer na 100 percent. Trh kancelárskych priestorov je prvým segmentom, ktorý v hlavnom meste naplnil aj architektonickú mestotvornú funkciu.

V čom je špecifikum Bratislavy?
Je veľmi atraktívnym miestom na podnikanie, keďže poskytuje niekoľko výhod na jednom mieste. Dobré daňové podmienky oproti susedom, výhodnejšie ceny nájomného, relatívne lacnú pracovnú silu na vysokej vzdelanostnej a jazykovej úrovni. Cena nájomného je hlboko pod nájomným v Prahe a vo Viedni. Preto sa do Bratislavy presúvajú mnohé regionálne centrá zahraničných spoločností, napríklad Dell, IBM, Lenovo či HP. Čoraz významnejšími klientmi sú aj domáce spoločnosti najmä z telekomunikačného a finančného sektora. Samozrejme, so zahraničnými majiteľmi.

Čo prinesie budúcnosť v tejto oblasti?
Očakáva sa pribúdanie ešte ďalších stoviek tisíc štvorcových metrov kancelárskych priestorov. Tie budú lákať do týchto nových A+ budov svojich nájomcov zo starších, nevyhovujúcich budov, ale aj z konkurenčných podobných projektov, kde bol nájomca už dostatočne dlhý čas -- na to, aby sa mu uvoľnil zmluvný vzťah -- alebo sa mu rozrástla spoločnosť.
Až vyše 40 percent firiem uvažuje o náraste počtu zamestnancov v krátkodobom alebo strednodobom horizonte. Bratislava ponúka približne 750- až 800-tisíc m2 moderných kancelárskych priestorov, ich ročný nárast je 100- až 150-tisíc m2. V najbližších rokoch pribudnú priestory najmä v projektoch Twin City, Westend, Digital Park, Eurovea.

Aký je cenový vývoj v nehnuteľnostiach hlavného mesta?
V lukratívnych lokalitách je priemer okolo 18 eur za m2 za mesiac. Cenový priemer v nových projektoch mimo historického centra Bratislavy je 9 -- 13 eur za m2 za mesiac. Miera neobsadenosti sa v tomto prudko rastúcom segmente ešte stále drží veľmi nízko, v nových budovách je to v priemere niekde medzi 5 a 10 percentami. Spolu s poklesom cien nájmu klesá aj výnosnosť v týchto projektoch, ktorá je momentálne okolo šiestich percent, napriek tomu je táto oblasť zaujímavá aj pre zahraničných investorov. Možno predpokladať, že toto percento klesne v nasledujúcich rokoch na úroveň okolo piatich percent.
 

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
29. september 2024 00:12